Setmanari d'informació local - 138 anys

Bunyola és un dels municipis amb més casos d'enverinament d'animals

Bunyola és un dels municipis amb més casos d'enverinament animal entre 1992-2017, concretament 19 episodis s'han produït en aquesta localitat. A les Balears, s'han donat 440 casos en els últims vint-i-cinc anys, segons conclou un informe elaborat per SEO/BirdLife i WWF, presentat aquest dimecres.

Un total de 21.260 animals han mort a l'Estat espanyol en els últims vint-i-cinc anys per esquers enverinats, d'acord amb aquest informe que recull l'evolució i els efectes en la fauna silvestre de l'ús il·legal del verí per a perseguir depredadors a Espanya, al llarg de més de dues dècades.

L'estudi recull la principal informació disponible sobre els efectes de l'ús il·legal d'esquers enverinats en el medi natural i suposa una actualització del realitzat per SEO/BirdLife i WWF en 2016, que contenia dades generals fins a 2013. Per a aquesta actualització s'ha dut a terme una petició d'informació ambiental a totes les comunitats autònomes espanyoles sobre dades relatives als casos de verí registrats entre 2013 i 2017.

Segons el document, entre 1992 i 2017 s'han produït un total de 9.700 episodis d'enverinament en el qual han mort més de 21.000 animals. Cada episodi ha pogut donar lloc a la mort de diversos animals i és, cadascun d'ells, un delicte contra la fauna emmarcat en l'article 336 del Codi Penal.

No obstant això, les organitzacions asseguren que aquestes dades constitueixen únicament «la punta de l'iceberg» d'aquest problema, sent la dimensió real del mateix molt major, ja que només es detecta una petita part dels casos totals. De fet, «aquestes dades registrades per les comunitats autònomes podrien suposar entre el 10% i el 15% d'una dada real que podria superar els 200.000 animals», adverteix l'informe.

L'ús il·legal de verí genera un impacte molt greu en la biodiversitat espanyola, sent els rapinyaires el grup de fauna silvestre més afectat (35%), seguit dels animals domèstics (21%) i dels carnívors terrestres (9%). En concret, impacta en espècies com el voltor negre, el voltor lleonat, l'aufrany, el trencalòs o el milà real.

Totes aquestes espècies, en la seva majoria amenaçades, al costat d'altres mamífers, com l'ós bru, llop ibèric, linx ibèric o guineu, són víctimes tots els anys de l'ús d'esquers enverinats, un problema que també afecta nombroses mascotes en entorns urbans, si bé l'informe només recull casos d'enverinament en el medi natural.

Tal com recull el document, el verí més utilitzat a Espanya és el carbamat aldicarb, substància prohibida des de l'any 2007, i que apareix en el 40% dels episodis registrats, seguit del carbofuran (24% de casos), prohibit des de 2008, i l'estricnina (5%), prohibida des de 1994.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.