Setmanari d'informació local - 138 anys

MÉS per Mallorca reclama incrementar les hores d'emissió en català a TVE

El portaveu de MÉS per Mallorca, Miquel Ensenyat, ha demanat aquest divendres incrementar les hores d'emissió en català a TVE. En concret, el portaveu ecosobiranista ha instat el Govern espanyol i l'ens públic RTVE a ampliar les desconnexions territorials i al mateix temps a possibilitar l'emissió a les Illes Balears de tota la programació que aquesta setmana ha començat a emetre TVE en català; unes emissions restringides a Catalunya. En concret, sis hores diàries que contrasten amb els 36 minuts que TVE emet en català a l'arxipèlag.

El circuit català de TVE ha duplicat les hores en català respecte a la temporada anterior. Un increment que es fa en tres franges horàries diàries i que inclou tota mena de programació. Aquesta graella inclou des de programes informatius a d'altres d'entreteniment. Programes que, segons Ensenyat, «contribueixen a fer del català una llengua visible i allunyada dels estereotips lligats al folklore».

No obstant això, TVE, assegura el portaveu de MÉS, «una vegada més, demostra el seu menyspreu envers els ciutadans de les Illes i també d'altres territoris catalanoparlants. És obligació de l'Estat promoure, conservar i difondre les llengües cooficials. Una obligació que ha de fer a tots els territoris sense distincions. En aquest cas, creant un greuge comparatiu». Al marge, d'aquesta discriminació, la posada en marxa de tots aquests programes en català i que només s'emetran a una part del territori on és llengua cooficial, «suposa inversió de recursos humans, materials i econòmics que, socialment, podrien augmentar la seva repercussió i rendibilitat social en cas de ser emesos a la resta de territoris de parla catalana».

Ensenyat ha plantejat la proposta amb una Proposició no de Llei que ha registrat al Parlament, on serà debatuda aviat. D'acord amb el diputat de MÉS, «tot i els avenços realitzats en els darrers anys, la llengua catalana, pròpia de les Illes Balears, encara necessita tota mena de suports per a recuperar la normalitat. Davant d'aquest desequilibri, el paper de l'administració ha de ser pro actiu amb l'objectiu de revertir la situació i garantir la consecució d'un espai de comunicació propi».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.