Setmanari Sóller

Setmanari d'informació local - 138 anys

La població de ferreret es manté estable a la Serra de Tramuntana

El recompte anual de ferreret ha finalitzat amb un total de 30.787 larves. | CAIB

El Govern ha informat aquest dissabte que el recompte anual de ferreret ha finalitzat amb un total de 30.787 larves, un nombre semblant als dos anys anteriors, quan se'n comptaren 29.314 i 29.672. La població mostra una tendència a l'alça, ja que, des que començaren els recomptes l'any 1991; arran de la posada en marxa del primer pla de conservació; la població s'ha doblat, llavors se'n calcularen 13.914.

El Servei de Protecció d'Espècies ha realitzat el seguiment a les diferents poblacions entre els mesos de juny i agost, que és l'època quan hi ha més larves. Les tasques s'han centrat en el recompte de larves als gorgs i aljubs on viuen els ferrerets.

Paral·lelament als recomptes es realitza un control de predadors. Aquest any s'han retirat 12 exemplars de serps d'aigua (Natrix maura) de dos torrents amb poblacions naturals. Aquesta serp pot afectar molt les poblacions de ferreret i pot arribar a acabar amb totes les larves presents a un gorg en molt poc temps. Es considera que és l'espècie introduïda que va fer desaparèixer el ferreret de Menorca i gran part de Mallorca, quedant relegat als torrents més recòndits de la Serra de Tramuntana.

De la mateixa manera que el control del seu principal predador es manté amb l'objectiu d'evitar una alta mortalitat, una altra acció que contempla el pla de conservació del ferreret és la creació de noves localitats. Així, inicialment hi havia 14 poblacions naturals, però el progressiu augment de poblacions fa que avui en tenguem 34. Així, un 24% dels exemplars viu a poblacions de nova creació.

El ferreret (Alytes muletensis) és una espècie endèmica en perill d'extinció que, de manera natural, només viu als gorgs dels torrents de la Serra de Tramuntana. Va ser descrit l'any 1977 sobre restes fòssils, però no va ser fins a 1980, quan va ser trobat viu a la Serra de Tramuntana.

Des de l'any 1985 es porten a terme mesures de conservació del ferreret que inclouen, entre d'altres, cria en captivitat i alliberament, retirada de predadors introduïts, restauració d'hàbitats o creació de noves poblacions. Des de l'any 1991, i de manera ininterrompuda, es realitza un cens anual de larves a totes les localitats conegudes.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.