Setmanari d'informació local - 138 anys

Oberta la inscripció per a les III Jornades de Qualitat Lingüística als Mitjans de Comunicació

42981

El Gabinet d'Assessorament Lingüístic als Mitjans de Comunicació, juntament amb la Direcció General de Política Lingüística, organitza les III Jornades de Qualitat Lingüística als Mitjans de Comunicació: el Lèxic, que tendran lloc els dies 2, 9, 16, 23 i 30 d'octubre a la sala d'actes de l'edifici Anselm Turmeda de la Universitat de les Illes Balears. Per a fer la preinscripció s'ha d’emplenar el formulari en aquest enllaç. Un cop admesos podreu formalitzar la matrícula del 14 al 30 de setembre de 2020.

La tercera edició d’aquestes jornades té l’objectiu de continuar reflexionant sobre la llengua en els mitjans de comunicació, i especialment sobre els aspectes relacionats amb el lèxic. Les jornades s’adrecen especialment als periodistes i als professionals dels mitjans de comunicació audiovisuals de les Illes Balears. Això no obstant, si hi ha places disponibles, també seran obertes a graduats i estudiants de periodisme, de comunicació audiovisual i de llengua i literatura catalanes. No és necessari haver assistit les edicions anteriors per a inscriure’s a les III Jornades de Qualitat Lingüística als Mitjans de Comunicació: el Lèxic.

Els objectius de les jornades són:

  • Reflexionar sobre la llengua com a eina bàsica de feina del periodista i sobre la responsabilitat dels professionals dels mitjans de comunicació com a difusors de models lingüístics de referència.
  • Suscitar inquietud i interès per a fer un ús de la llengua correcte i adequat, que respongui amb eficàcia a les necessitats comunicatives dels mitjans de comunicació.
  • A partir de l’estudi d’aspectes concrets, facilitar eines per a analitzar críticament els propis usos lingüístics.
  • Proporcionar recursos per a continuar millorant la praxi lingüística en l’àmbit professional.

Al final de les jornades, els assistents podran obtenir un certificat d’aprofitament sempre que hagin assistit a un 80 % del total d’hores de les jornades.

Els conferenciants
Joaquim Maria Puyal. Llicenciat en Filologia Romànica a la Universitat de Barcelona, llicenciat en Ciències de la Informació a la Universitat Autònoma de Barcelona i doctor en lingüística per la Universitat de Barcelona. Membre numerari de l'Institut d'Estudis Catalans des de l'any 2009. Ha treballat com a comentarista esportiu a Ràdio Barcelona i Catalunya Ràdio, i també ha dirigit i presentat diversos programes a Televisió Espanyola i TV3.

Neus Faura. Doctora en Filologia Catalana, professora de la Facultat de Ciències de la Comunicació (Universitat Autònoma de Barcelona), ha centrat l'activitat docent i investigadora en el llenguatge dels mitjans de comunicació, principalment en el camp de la neologia i de la terminologia en l'àmbit dels esports.

Oriol Camps. Llicenciat en Filologia Catalana (UB, 1973). Ha treballat com a corrector al Diari AVUI (1976-80) i al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (1980-87), on va ser cap de la Secció d'Edició i cap de la Secció de Tractament de Textos. Cap de la Unitat d'Assessorament Lingüístic de Catalunya Ràdio (1987-2013), i assessor lingüístic de la CCMA (2007-13). Cofundador i codirector del portal ésAdir (2006-2013). Des del gener del 2016 és membre de la Secció Filològica de l'IEC.

Magí Camps. Filòleg i periodista. Ha desenvolupat la seva vida professional al diari barceloní La Vanguardia, on treballa com a redactor de Cultura (2018) i ha estat redactor en cap d'Edició. És el responsable lingüístic del rotatiu, tant de l'edició en català com de l'edició en castellà. Ha dirigit l'equip de traductors i correctors en totes dues llengües, equip amb què el 2011 va posar en marxa l'edició catalana del rotatiu. També és professor de Traducció Periodística de la Facultat de Traducció i Interpretació de la Universitat Pompeu Fabra. Des del desembre del 2017, és membre de la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans.

Maria Teresa Cabré. Doctora en Filosofia i Lletres per la Universitat de Barcelona. Especialista en lingüística aplicada, lexicologia, morfologia lèxica, lexicografia, terminologia i neologia. Des de 1989 és membre numerari de l'Institut d'Estudis Catalans i des de 2014 hi ocupa la presidència de la Secció Filològica. Actualment també dirigeix la Càtedra Pompeu Fabra de la Universitat Pompeu Fabra.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.