Setmanari d'informació local - 138 anys

El Govern se suma al Dia Europeu de les Llengües «renovant el compromís» amb la promoció del català

21/09/2020 Reunión del Consell de Govern.. El Consell de Govern ha aprobado una declaración institucional con motivo del Día Europeo de las Lenguas, que se celebrará este sábado aunque los actos de celebración se llevarán a cabo durante toda la semana. POLITICA CAIB | CAIB

El Consell de Govern ha aprovat una declaració institucional amb motiu del Dia Europeu de les Llengües, que se celebrarà aquest dissabte encara que els actes de celebració es duran a terme durant tota la setmana.

Segons han explicat, en la declaració institucional es fa valdre la diversitat lingüística i cultural d'Europa i s'insta a promoure, impulsar i protegir aquesta riquesa.

En aquest sentit, la declaració destaca que les Balears són un territori on visitants i veïns realitzen una important aportació per a configurar aquesta riquesa lingüística.

En aquest sentit, s'anima a fer un esforç en l'aprenentatge de llengües, per a anar més enllà de les fronteres culturals i lingüístiques. Les llengües, diu la declaració, «són les ànimes de les diferents cultures i, al seu torn, els seus principals vehicles transmissors».

A través d'aquesta iniciativa, el Govern renova el seu compromís amb la conservació, el manteniment i l'impuls del patrimoni lingüístic propi: la llengua catalana.

Aquesta és, han apuntat, la contribució de les Illes, juntament amb la resta de territoris on es parla, a la diversitat lingüística i cultural europea.

La declaració afirma que les llengües «defineixen realitats personals, alhora que formen part d'una herència compartida que ha de ser respectada i preservada». Així mateix, es recorda que els drets lingüístics formen part dels drets humans.

Actes durant tota la setmana

El Dia Europeu de les Llengües se celebra des del 2001 i té com a objectius reivindicar la riquesa i la diversitat lingüístiques i fomentar l'aprenentatge de llengües en tot el continent.

Les institucions de Balears se sumen a aquesta celebració per a fer valdre la llengua catalana com a aportació al patrimoni lingüístic europeu, i també per a recordar que el multilingüisme present en societats com la nostra és una riquesa per al conjunt de la població.

La celebració s'ha impulsat des de la Direcció General de Relacions Exteriors i la Direcció General de Política Lingüística. A ella s'han sumat els consells insulars, la Federació d'Entitats Locals de les Illes Balears (Felib), l'Ajuntament de Palma i la Xarxa Europea per a la Diversitat Lingüística (NPLD). Durant tota la setmana es desenvoluparà l'agenda d'activitats organitzades per les diferents institucions.

L'acte central serà la conferència del doctor i professor de Dret de la UIB Antoni Llabrés, que tendrà lloc en el Parlament sota el títol 'Règim jurídic del plurilingüisme i drets lingüístics'.

Es podrà seguir en directe per Internet en l'adreça diaeuropeullengues.caib.cat, en la qual també es pot trobar tota la informació sobre la programació.

A més, el divendres al migdia se celebrarà un seminari en línia titulat 'Illes i llengües: sostenir la diversitat lingüística a les illes d'Europa', en el qual participaran Agustina Vilaret, secretària autonòmica d'Universitat, Recerca i Política Lingüística del Govern, la responsable de política lingüística del govern de Còrsega i un expert de les Illes.

Entre altres iniciatives que es duran a terme en commemoració del Dia Europeu de les Llengües, es preveu penjar banderoles en edificis de les institucions adherides, una conferència de Bel Zaballa titulada 'El futur del català depèn de tu' o teatre i contacontes en diverses biblioteques de les Illes.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.