Setmanari d'informació local - 138 anys

El Casal Solleric presenta 'insult-miracle', la primera mostra de Gabriel Pericàs a Mallorca

El tinent de batle de Cultura i Benestar Social de l'Ajuntament de Palma, Antoni Noguera, la directora general d'Arts Visuals, Aina Bausà, l'artista i el curador, Jaume Reus, han presentat l'exposició 'insult-miracle', la primera mostra individual de Gabriel Pericàs a Mallorca.

Segons han apuntat, la singularitat d'un espai expositiu com l'Espai Dipòsit, un petit laberint soterrat i extremadament humit, marca la proposta: l'antic magatzem d'oli del Casal Solleric s'ha convertit en un tipus de cavitat bucal que allotja la proposta de l'artista .

Noguera ha destacat que és la primera mostra individual de l'artista Gabriel Pericàs, un jove talent que, entre d'altres fites, ha estat becat amb la prestigiosa beca Fullbright, per estudiar a l'escola Parsons, de Nova York.

El títol de l'exposició, han explicat, al·ludeix a una frase de Marcel Griaule publicada el 1929 a la revista 'Documents', que comptava amb una secció anomenada «diccionari crític» on es presentaven reflexions sobre la saliva, els museus, la pols o els gratacels, entre molts d'altres temes.

Segons l'artista, en última instància, la intenció de la proposta és exposar «l'ambivalència de la saliva» a través del text i la parla, però també a través dels vídeos, que il·lustren la seva amorfisme.

L'exposició comprèn diverses propostes. La primera sèrie d'obres és un conjunt de vídeos breus projectats sobre els murs irregulars de l'espai que tracten de dibuixar un paral·lelisme entre dos elements que surten de la boca: la saliva i la parla.

El segon conjunt de treballs pren la forma d'un programa de ràdio titulat 'Una breu història de la lubricació', que s'estructura en diversos capítols on l'artista parla d'aspectes diversos com la funció de la saliva a l'acte de parla o el seu os com projectil ofensiu.

Els àudios que conformen el programa radiofònic sorgeixen d'aquesta manera des d'una profunditat semblant a la de la veu, a través d'una acció performativa realitzada per l'artista, sense públic, en diversos moments durant el transcurs de l'exposició.

El projecte es tancarà amb la producció d'una publicació que inclourà documentació de l'exposició i un text dialogat entre l'artista Gabriel Pericàs i el comissari Jaume Reus.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.