Setmanari d'informació local - 138 anys

La UIB impartirà un posgrau sobre Justícia de Transició i Memòria Democràtica

La Universitat de les Illes Balears (UIB) impartirà, el curs 2020-21, un títol propi nou, el d'Especialista Universitari en Polítiques i Recerca en Justícia de Transició i Memòria Democràtica.

La UIB ha explicat que la posada en marxa d'aquest curs ha estat possible gràcies a la col·laboració de la Conselleria d'Administracions Públiques i Modernització, a través de la Secretaria Autonòmica de Memòria Democràtica i Bon Govern i la Direcció General de Memòria Democràtica.

El curs reconeixerà 36 crèdits europeus per a l'any acadèmic 2020-2021 i tindrà una durada de nou mesos de sessions presencials (des del 29 d'octubre de 2020 fins al 27 de març de 2021), a més de la presentació del treball final els mesos de juny i juliol.

Aquesta titulació de nova creació cobrirà un buit acadèmic universitari existent en la nostra comunitat i en tot l'Estat espanyol, ja que per primera vegada es podrà aprendre sobre conceptes, principis, experiències, normativa i coneixements científics en aquesta matèria.

Actualment, molta normativa autonòmica i també la Llei 52/2007 reconeixen drets relacionats amb la justícia transicional i estableixen l'aplicació de polítiques públiques de memòria democràtica.

No obstant això, no existeix cap formació específica que permeti que els tècnics de les administracions sàpiguen ni les justificacions ni la forma en què s'han d'aplicar mecanismes i processos de justícia transicional, com serien l'exhumació d'una fossa comuna o la retirada de simbologia franquista.

La configuració dels estudis està dissenyada per a un mínim de 12 alumnes, combinen una visió global del fenomen polític i una altra centrada en Espanya i a Balears, per a tractar problemes que ja els resolen en altres parts del món.

Amb aquesta finalitat, es contextualitzaran els fenòmens que són comuns en situacions de transició política i s'oferiran eines per a afrontar a partir d'un enfocament pràctic.

El personal acadèmic que impartirà aquest curs serà personal de la UIB i d'altres universitats espanyoles. També participaran experts i professionals estrangers que són referents en matèria de memòria democràtica.

Els directors del curs són Margalida Capellà, professora contractada doctora de Dret Internacional Públic i Relacions Internacionals de la UIB, i David Ginard, professor titular d'universitat d'Història Contemporània de la UIB.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.