Setmanari d'informació local - 138 anys

El 15% de la població de les Balears es troba en risc o situació de pobresa

El 15% de la població de les Balears es troba en risc o situació de pobresa. | GrupSerra/Arxiu

La pobresa i l'exclusió social continuen copejant les Balears. Segons el darrer informe de la Xarxa per a la Inclusió Social EAPN, un 15% de la població illenca, d'acord amb l'indicador AROPE, es trobava en situació o risc de pobresa durant el 2019. Una xifra que s'ha agreujat amb la pandèmia de la Covid-19.

Segons l'informe publicat aquesta setmana, aquest 15% representa una davallada respecte a la xifra de 2018. Amb tot, les dades de 2020 no són gaire optimistes, ja que un les entitats del Tercer Sector ja han atés un 25% més d'usuaris des de l'inici de la pandèmia, principalment per una pèrdua o disminució d'ingressos i per problemes relacionats amb l'habitatge.

La presidenta d'EAPN, Margalida Jordà, ha apuntat que el coronavirus ha canviat la tendència de les dades a la baixa que s'havien registrat anteriorment i ha reivindicat que s'han de cercar «polítiques diferents» per tal de millorar la situació actual.

La pobresa en xifres

Així, segons les dades, 143.000 persones de les Balears estaven en situació de pobresa el 2019. D'aquestes, 80.000 es trobava en situació de pobresa severa, la qual cosa significa que passaven el mes amb menys de 429 euros.

A més, l'any passat, prop de 40.000 residents vivien en condicions de privació material severa, la qual cosa significa que no podien fer front a quatre dels conceptes de consum bàsic que estableix la Unió Europea, per la qual cosa patien una falta d'igualtat d'oportunitats.

Així, el 25,3% d'aquestes persones no podia permetre's anar de vacances una setmana a l'any, el 14% registrava retards en les despeses de l'habitatge de l'últim any i el 28,3% no podia afrontar despeses imprevistes.

A més, en 6,5% no podia disposar d'un ordinador, el 6,5% no disposava d'una temperatura adequada a l'habitatge, el 4,8% no podia menjar carn i peix cada dos dies i el 3,9% no podia disposar d'un cotxe.

L'informe, que és el desè any que es publica, destaca l'alarmant situació del preu de l'habitatge i el lloguer a les Balears, que s'ha incrementat un 40% durant els últims anys, fet que nega el dret bàsic a altres necessitats.

A més, durant l'any passat, el llindar de la pobresa a les Balears es va situar en els 10.079 euros, uns 1.070 euros més que la mitjana estatal, xifra que produeix una elevació de la taxa de la pobresa de més de sis punts percentuals, fins al 18,1%.

Erradicació de la pobresa

Des d'EAPN han manifestat que la situació actual no convida a l'optimisme i reclamen mesures decidides per resoldre la desigualtat social. Així, han demanat que aquestes estratègies vagin acompanyades de polítiques redistributives, una garantia d'ingressos, un reforç dels serveis públics de salut, educació i dependència, i una aposta clara per garantir el dret a l'habitatge.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.