Setmanari d'informació local - 138 anys

Les reaccions polítiques al discurs d'Armengol en el Debat de Política General

El Debat de Política General de les Balears, el qual està marcat per la gestió de la pandèmia, centra l'actualitat d'aquesta setmana al Parlament, atès que se celebra entre aquest dimarts dia 20 i dimecres 21 d'octubre.

La sessió plenària ha començat aquest dimarts, a les 10.00 hores, amb un minut de silenci en record del polític Joan Mesquida, mort aquest dilluns, i la intervenció de la presidenta del Govern, Francina Armengol.

En el seu discurs en el Debat de Política General, Francina Armengol ha lamentat que les Balears portin molt de temps sent el territori que més aporta a un sistema que obliga a ser «els que més esforços han de realitzar per a mantenir els serveis públics essencials».

La presidenta ha assegurat que durant la gestió de la pandèmia la freqüent identificació d'Espanya amb Madrid «ha perjudicat a tots a nivell nacional i internacional». En aquest sentit, Armengol ha reclamat un canvi de focus cap a una concepció plural de l'Estat que «reflecteixi millor la realitat diversa, que reconegui les diferències i aposti per la descentralització».

La presidenta ha demanat que l'Estat i el repartiment dels fons europeus vagin en aquesta direcció i compensin dècades d'infrafinançament que han convertit les Balears en un dels territoris més endeutats.

El discurs d'Armengol al Debat de Política General ha generat diversitat d'opinions entre els diferents grups polítics. Per la seva banda, MÉS per Mallorca ha exigit contundència a la presidenta a l'hora de parlar de la necessitat de modificar el finançament i de reclamar passes al Govern espanyol pel que fa al REIB. Ensenyat també ha destacat la necessitat de diversificar el model econòmic com una qüestió «fonamental» i ha assenyalat que serà una «eina fonamental». per assolir els objectius de l’inici de la legislatura.

L'agrupació Més per Menorca ha posat en dubte la capacitat del Govern per a aprofitar els fons europeus que arribaran a les Balears. El diputat Josep Castells ha remarcat la importància que els recursos que arribin es gastin correctament, un objectiu «difícil» si tenim en compte «la manca d’eficiència de l’administració autonòmica deguda al funcionament excessivament burocràtic».

Unidas Podemos ha demanat a la presidenta del Govern que negociï amb el Govern espanyol la regulació dels preus de l'habitatge i ha remarcat que el «problema real» de les Balears és l'augment «desorbitat» del lloguer.

La diputada d'El Pi Lina Pons ha remarcat que la presidenta «ha de fer entendre a Pedro Sánchez la situació excepcional que vivim a Balears en economia, ERTO i atur, i els 8 diputats de les Illes a Madrid s'haurien de plantar i demanar el que la gent d'aquesta terra necessita».

Biel Company, en nom del PP, ha criticat que el discurs d'Armengol «s'ha semblat més a una declaració d'intencions d'un debat d'investidura que a un de política general. El discurs d'avui d'Armengol ha aportat zero solucions a la crisi, de fet les mesures a les quals s'ha referit la són les mateixes que es plantejaven abans de la crisi. Davant situacions extraordinàries no es poden aplicar mesures ordinàries».

Per part de Ciudadanos, Patricia Guasp ha considerat que la presidenta «ha caigut en fer autocrítica però vestida d'autocomplaença» en el seu discurs. Guasp ha considerat que la Armengol «ha començat bé» i «ha estat honesta admetent que hi ha hagut errors». No obstant això, la diputada de Ciudadanos ha assegurat que esperava «un discurs més valent que reconegués errors concrets de la gestió».

El portaveu del partit d'extrema dreta Vox al Parlament, Jorge Campos, ha criticat que les noves mesures per a prevenir el coronavirus anunciades per la presidenta que contemplen limitar les trobades familiars a sis persones, el tancament de platges i la prohibició de fumar al carrer «no tenen res a veure amb el món real».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.