Setmanari d'informació local - 138 anys

L'escriptor iranià Behrouz Boochani, guardonat amb el Premi Veu Lliure-PEN Català

L'escriptor, periodista i defensor dels drets humans, Behrouz Boochani, serà reconegut amb l’XI Premi Veu Lliure-PEN Català coincidint amb la celebració del Dia Internacional de lEscriptor Perseguit el 15 de novembre. L'escriptor iranià va estar tancat al Centre de Detenció de Manus Island (Austràlia) des del l’any 2013 fins al 2017. Des de la presó i a través de missatges de WhatsApp, va escriure el llibre Cap altre amic que les muntanyes recentment publicat en català per l’editorial Raig Verd, una obra que va merèixer el prestigiós premi Victorian de Literatura.

El premi Veu Lliure-PEN Català, celebrat per primera vegada a les Illes Balears l’any 2010, segueix reconeixent avui dia els autors perseguits a causa dels seus escrits. Boochani se suma així a veus com la de Ramon Esono, Alí Lmrabet, Tienchi Martin-Liao o Dessale Berekhet, tots ells guardonats amb aquest premi, que enguany es materialitzarà en una escultura de Maties Sansaloni oferida pel Consell de Menorca.

Des de PEN Català han informat que amb motiu de la concessió del guardó, Boochani farà una gira virtual arreu dels Països Catalans i participarà de forma presencial a l’acte de tancament del Premi. El primer esdeveniment tendrà lloc a València el dia 12 de novembre, al centre cultural Ca Revolta, i comptarà amb la presència de l’escriptor Martí Domínguez i la traductora i catedràtica de literatura nord-americana de la Universitat de València, Carme Manuel. A Eivissa, l’acte se celebrarà el 13 de novembre, amb Fanny Tur, directora de l’Arxiu Municipal d’Eivissa i altres participants. En tots dos actes es durà a terme la recepció del premi en format virtual per part del guanyador.

L’acte que se celebrarà a Barcelona tendrà lloc durant el mes de desembre i està previst que Boochani hi faci acte de presència. Paral·lelament a aquestes activitats, també hi haurà una conferència virtual que tindrà lloc en la Fira del llibre de València el dia 15 de novembre, on participarà leditor Joan Sala i lescriptor Toni Mollà.

L'obra de Pep Duran abanderarà el Dia Internacional de l’Escriptor Perseguit

Així mateix, cada any, un artista de renom crea una obra per commemorar aquest dia. Enguany, Pep Duran ha estat l’escollit per il·lustrar la causa amb una obra que, a més, capitanejarà tots els actes de l’XI Premi Veu Lliure-PEN Català. Altres artistes com Jaume Plensa, Mar Arza, Mireia Sallarès, Joan Fontcuberta o Francesc Torres han participat en les passades edicions d’aquesta iniciativa.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.