Setmanari d'informació local - 138 anys

Memòria de Mallorca cedeix al Govern prop de 300.000 documents digitalitzats de causes judicials franquistes

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha rebut aquest dimecres de mans de la presidenta de l'associació Memòria de Mallorca, Maria Antònia Oliver, l'arxiu del projecte «Totes les Causes», relatiu a les causes judicials de les víctimes del franquisme de les Illes Balears.

Un acte que s'ha celebrat al Consolat de Mar, al qual han assistit la consellera d'Administracions Públiques i Modernització, Isabel Castro; el secretari autonòmic de Memòria Democràtica i Bon Govern, Jesús Jurado; i el director general de Memòria Democràtica, Marc Herrera.

La cessió inclou 295.332 documents fotografiats, que fan referència a 2.761 causes judicials franquistes obertes des del juliol de 1936 fins a l’abril de 1939 a les Illes Balears, i que afecten 4.653 persones encausades.

La presidenta Armengol ha agraït la feina de l’associació Memòria de Mallorca i la seva «constància i la contundència per no perdre aquesta part de la història i recordar les víctimes». Armengol també ha recordat la feina d’investigació duita a terme per l’associació, una «informació molt valuosa per a historiadors, però també per a totes aquelles famílies que volen saber què va passar amb els seus avantpassats i que ara tindran aquest magnífic instrument per ajudar-les».

«Recuperar aquesta memòria seguirà sent part fonamental de la gestió d’aquest Govern i ara, també, posar a l’abast de tota la ciutadania aquesta gran tasca investigadora de l’associació Memòria de Mallorca», ha assenyalat Armengol.

La consellera Isabel Castro ha destacat que «és un material d’incalculable valor que, gràcies a la feina i generositat de Memòria de Mallorca, ja forma part del patrimoni del Govern i, per tant, estarà a l’abast de tota la societat de les Illes Balears».

Per la seva banda, Maria Antònia Oliver ha recordat que el projecte «Totes les Causes» ha aportat molta informació i que ha permès identificar nous processos, noves víctimes i noves fosses.

Una documentació que gestionarà, a partir d'ara, el Govern, a través de la Direcció General de Memòria Democràtica, que es farà càrrec de la preservació i el manteniment de l’arxiu, així com de la millora i adequació de la visualització dels documents.

Així mateix, el Govern assumeix el compromís de garantir l'accés públic i gratuït a aquests documents a les persones que així ho sol·licitin, mitjançant una petició específica, a través del portal web www.memoria.caib.es, amb un seguit de condicions de confidencialitat perquè es tracta d'informació altament sensible.

El projecte «Totes les Causes»
L'associació Memòria de Mallorca, a través d'una subvenció concedida l'any 2010 pel Ministeri de Presidència, va fotografiar, va digitalitzar i va catalogar les causes judicials franquistes de l'arxiu del Jutjat Togat Militar Territorial núm. 33 de les Balears.

L'objectiu d'aquest projecte fou preservar i fer accessibles aquests documents de gran valor i interès a les víctimes de la repressió.

El valor de la documentació és incalculable, segons indica la mateixa associació Memòria de Mallorca, atès que són documents que afecten persones, víctimes de la repressió franquista, i que podrien ser considerats com a documents de drets humans. «Tenen un valor sentimental extraordinari per a ells i per als seus familiars, com també per a tota la societat, ja que proporcionen un dels drets bàsics en una democràcia, com és el coneixement dels fets ocorreguts».

La seva digitalització hi afegeix encara més valor, ja que garanteix la preservació dels documents originals, la majoria escrits a mà en paper antic, una part dels quals es troba en mal estat i en perill de desaparició.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.