Setmanari d'informació local - 138 anys

Ibanat i arqueòlegs revaloritzen el patrimoni de la finca de Son Real

El director general d'Espais Naturals i Biodiversitat, Llorenç Mas, i el gerent de l'Ibanat, Joan Ramon, han visitat aquest dimecres les actuacions d'excavació, documentació, consolidació i adequació del jaciment arqueològic de Es Figueral, en la finca pública de Son Real.

Segons ha explicat la Conselleria de Medi Ambient i Territori, la intervenció és de caràcter programat, atesa la Llei 12/1998, de 21 de desembre, de patrimoni històric de les Balears, i el Decret 14/2011, de 25 de febrer, pel qual s'aprova el reglament d'intervencions arqueològiques i paleontològiques de les Illes.

Compta amb un pressupost de 14.261 euros i es preveu que es pugui executar en tres setmanes. L'objectiu principal, segons ha explicat Mas, és «revaloritzar el jaciment arqueològic com a punt d'interès patrimonial i cultural, de cara a la seva divulgació i visita».

Un equip d'experts arqueòlegs i restauradors amb la col·laboració de personal d'Ibanat faran tasques de documentació, consolidació d'estructures i excavació en el jaciment arqueològic.

En aquest sentit, Ramon ha explicat que entre les actuacions previstes està la consolidació de les estructures excavades; la supervisió, valoració i posada al dia d'antigues consolidacions realitzades en els anys setanta i l'excavació puntual per a la posterior consolidació de 'esbaldrecs' i connexions murals poc clares.

Un segon eix d'actuació se centrarà en l'actualització de la documentació planimètrica i l'excavació dels reductes sedimentaris que no es van excavar en els anys seixanta. Això permetrà augmentar significativament el capital d'informació concreta sobre el jaciment, ha assegurat el gerent d'Ibanat.

Es Figueral de Son Real va ser descobert en el transcurs de la construcció de la carretera d'Alcúdia a Artà i va ser excavat en 1965 per Guillem Rosselló Bordoy i Joan Camps Coll. Es tracta d'un conjunt monumental format per sis construccions similars a les navetes amb un monument central situat sobre un petit turó. Aquest monument, de perfil escalonat, és de planta aproximadament triangular i acull una cambra en el punt més elevat.

La cronologia del conjunt s'ha establert entre el bronze final (naviforme i prototalaiòtic) i la primera edat de ferro (talaiòtic), si bé en el jaciment es va documentar també una ocupació islàmica.

Les estructures estan realitzades amb pedres treballades, majoritàriament d'origen calcari i de mesures variables. Alguns murs conserven fins a cinc o sis files de pedra, a pesar que la majoria no superen les tres fileres. Altres murs estan muntats directament damunt de la roca de base i altres encara estan construïts sobre paquets de sediment terrós de gruix variable.

Es Figueral de Son Real es troba situat dins de la Finca Pública de Son Real i forma part del recorregut arqueològic que es pot realitzar en tota la finca. A més, compta amb un espai de divulgació en el centre d'interpretació. Es tracta d'un jaciment molt accessible i pràcticament excavat del tot, que té a més un gran interès històric i atractiu monumental.

Des del punt de vista arqueològic, destaca per a ser un assentament de transició entre la cultura de les navetes (naviforme) i dels talaiots que agrupa navetes (habitatge típic de l'edat del bronze balear o naviforme), al voltant d'un monument central, fet, aquest últim, que caracteritza els assentaments de l'edat del ferro (a partir del talaiòtic). Es tracta del segon jaciment més antic excavat en la zona, sent el primer, el dolmen inacabat de Son Real.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.