Setmanari d'informació local - 138 anys

Una denúncia del GOB davant la Fiscalia destapa que el xibiu de Mondragó s'ha explotat il·legalment durant anys

El GOB ha celebrat que la denúncia que va tramitar l'organització ecologista davant Fiscalia ha «destapat» que el xibiu de Mondragó s'ha explotat «il·legalment des de fa 14 anys».

L'entitat ha explicat que en aquests moments el nou Pla d'Ordenació de Recursos Naturals de Parc Natural de Mondragó es troba en tramitació. «Una de les propostes més importants que planteja aquest document és l’eliminació del xibiu situat a la platja de Ses Fonts de n'Alis per tal de permetre la recuperació de la platja i el sistema dunar, un hàbitat natural de conservació prioritària».

«Un aspecte important que podria condicionar aquesta proposta és la situació de legalitat de les instal·lacions, de la qual es discuteix des de fa anys però que fins ara no s’havia pogut clarificar. Ni l’Ajuntament ni Demarcació de Costes (Ministeri per la Transició Ecològica) havien confirmat ni demostrat si les citades instal·lacions comptaven o no amb la corresponent autorització per a l’explotació dins el domini públic marítimoterrestre. La Conselleria de Medi Ambient va sol·licitar formalment aquesta informació múltiples vegades, sense obtenir cap resposta», han assenyalat.

En aquest sentit, apunten que «tot i aquesta sospitosa manca de clarificació», l’estiu de 2017 qui fou el batle de Santanyí, Llorenç Galmés, signà l’adjudicació d’un contracte, prorrogable fins enguany, per a l’explotació del xibiu a canvi de 393.000 euros anuals.

Davant això, el febrer d’enguany el GOB va recollir la informació disponible i la va posar en coneixement de la Fiscalia de les Balears, «ja que al nostre parer ens podríem trobar davant un possible delicte de prevaricació», expliquen.

La qüestió fonamental al llarg dels passats 14 anys ha estat si Costes havia atorgat o no la concessió demanada per l’Ajuntament, condició indispensable per poder adjudicar l’explotació del xibiu. En el marc de la tramitació del nou PORN de Mondragó, la Conselleria de Medi Ambient va demanar en 2018 i 2019 en quatre ocasions al Ministeri que aclarís la situació legal de les instal·lacions. En cap de les quatre ocasions va rebre resposta.

Però el passat 30 d’octubre, en el marc de les diligències d’investigació penal derivades de la denúncia presentada pel GOB, la Fiscalia de les Balears remeté còpia de l’escrit signat per la Cap de la Demarcació de Costes a les Illes Balears en el qual, davant el requeriment de la Fiscalia de clarificar el més aviat possible la situació legal en que es troba el xibiu, finalment es respon que la petició de concessió dels terrenys sol·licitada per l’Ajuntament de Santanyí encara es troba en tramitació. «Des del GOB sospitam que si la petició municipal no ha pogut ser autoritzada després de 14 anys és per què existeixen impediments legals per a fer-ho».

«Així, Costes acaba de confirmar que des de 2006 no existeix fins a data d’avui concessió administrativa a favor de l’Ajuntament sobre els terrenys del xiringuito, situació que no ha estat impediment per què l’Ajuntament licitàs i adjudicàs l’explotació de la instal·lació al llarg d’aquests anys».

«A més de la il·legalitat comesa des de l’Ajuntament, destaca igualment el paper jugat per la Demarcació de Costes a les Illes Balears, que al llarg de tots aquests anys ha aclucat els ulls davant aquesta situació i no ha volgut clarificar la situació administrativa de la concessió fins que ha intervingut la Fiscalia», en el marc de la denúncia del GOB.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.