Setmanari d'informació local - 138 anys

ARCA adverteix l'Ajuntament d'Estellencs i el Consell sobre la seva obligació legal de conservar i rehabilitar correctament les parets de pedra en sec

44875

L'Associació per a la Revitalització de Centres Antics (ARCA) ha exigit aquest dilluns que el Consell de Mallorca i l'Ajuntament d'Estellencs «rectifiquin de manera immediata» les obres de la carretera Vella d'Andratx i protegeixi així les parets de pedra seca que l'envolten, elements «indubtables» del patrimoni històric de la zona.

ARCA ha reivindicat en una nota de premsa que, tant el consistori, com el Consell de Mallorca, que ha finançat aquestes obres públiques, tenen l'obligació legal de conservar i rehabilitar les parets de pedra seca, elements que es poden veure afectats durant «la teòrica millora d'un camí o una carretera».

Segons l'associació, després que aquesta zona fos declarada patrimoni històric i natural per la UNESCO, totes aquelles intervencions que es realitzin han d'estar «residides pels principis de conservació màxima», mantenint així les tècniques i els materials tradicionals.

A més, ha lamentat que la destrucció d'aquestes parets durant obres és «molt habitual» i ha criticat que els elements que es construeixen en el seu lloc «solen ser d'una qualitat ínfima i sense respectar els sistemes constructius originals», el que produeix «una pèrdua innecessària i imperdonable».

«Amb l'excusa de la seguretat o dels protocols, i sense respectar la personalitat i els valors paisatgístics d'aquests elements singulars, s'han anat aniquilant metres i metres d'elements etnològics de primera qualitat a tota l'illa, i es continua fent», ha manifestat ARCA.

Finalment, ha defensat la reivindicació de les persones que han estat formades per construir aquest tipus de parets. «És un pas imprescindible per rectificar i avançar cap al futur», ha declarat ARCA, que considera que la reparació o nova construcció d'aquests elements ha de ser realitzada «amb les premisses de qualitat d'un marger professional».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.