Setmanari d'informació local - 139 anys

L’ASM fa una crida a la unitat dels «partits de país» per a fer front a l’espoli fiscal i la manca de finançament

L’Assemblea Sobiranista de Mallorca (ASM) ha fet aquest dimarts una crida a la unitat dels «partits de país» per a fer front a l’espoli fiscal i la manca de finançament, que per al 2021 suposaran una inversió estatal de només 37 milions d’euros, descomptada la corresponent a aeroport i ports. «Aquesta manca d’inversió, juntament amb la caiguda d’ingressos dels hotels, restauració i petita i mitjana empresa a causa de la pandèmia, així com la sagnia fiscal als treballadors autònoms, posa a la vorera del precipici la supervivència econòmica de moltíssimes famílies de les Balears. A tall d’exemple, mentre la compra amb targeta ha pujat més d’un 15% a diverses províncies de la península i un 20% a Madrid, a les nostres illes ha caigut la xifra rècord d’un 35%», ha explicat l'ASM.

Per a l'Assemblea, la dotació insuficient de metges, infermers i llits d’hospital que arrossegam des de fa dècades, més crua i evident que mai per la crisi sanitària, posa en perill la salut de pacients i professionals, i la manca d’escoles i docents afecta greument tant la qualitat de l'ensenyament com la salut d'alumnes, mestres i famílies.

«Malgrat tot això Madrid ens obliga a aportar 450 milions d’euros en concepte de solidaritat a altres comunitats autònomes, encara que la nostra sigui la més perjudicada per la crisi. Com a conseqüència el Govern s'ha d'endeutar amb més de 9.000 milions d’euros, un 70% dels quals correspon als préstecs que hem de tornar a Madrid, i ha de destinar 230 milions de l’ecotaxa a finalitats socials», ha denunciat l'ASM. Per si tot això no fos prou, l’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF) calcula que l’any que ve els ingressos autonòmics cauran entre un 10 i un 13%, mentre que el 2022 el finançament estatal serà encara pitjor per al sistema d'ingressos a dos anys vista.

L’ASM constata que mentre les Canàries aconsegueixen el vistiplau del Govern espanyol per a imposar filtres sanitaris als passatgers de la Península, i Teruel se’n du inversions ferroviàries multimilionàries, tot gràcies a la presència de Coalición Canària i Teruel Existe al Congrés de diputats, els representants de les Balears a Madrid de PSOE, PP, Podemos i Vox són «un zero a l’esquerra per als interessos de les nostres illes».

Per tot plegat, insten els «partits de país» (MÉS per Mallorca, El Pi, Més per Menorca, Ara Eivissa i Formentera, Gent per Formentera i partits municipalistes independents» a fer front comú per aconseguir un diputat a Madrid d’una vegada per totes. «Només amb un discurs d’unitat clar i il·lusionant, amb un projecte basat en l’honestedat i la confiança mútua i amb l’objectiu del benestar de les Balears per bandera, serà possible a la fi fer-nos sentir al Congrés de diputats, primera passa imprescindible per arribar a un veritable autogovern i comandar de bondeveres a ca nostra».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.