Setmanari d'informació local - 138 anys

El Consell encarrega dos estudis sobre la situació del català en els mitjans i entre els joves

La Direcció Insular de Política Lingüística ha contractat dos estudis de recerca filològica a dos especialistes amb l'objectiu de promoure la recerca i incrementar així la documentació lingüística circumscrita a l'àmbit de Mallorca.

Segons ha explicat la institució insular, després d'un procés de selecció, els estudis que es faran són 'La implantació de la normativa sintàctica en els mitjans de comunicació balears', d'Elga Cremadas, i 'Les actituds lingüístiques dels joves mallorquins', que durà a terme Anna Tudela. A cadascun d'aquests estudis es destinarà un màxim de 8.954 euros i el Consell de Mallorca els difondrà per mitjà del seu web i, en un futur, també es podrien editar.

Les investigadores i els seus projectes

Anna Tudela Isanta és doctora en sociolingüística per la Universitat Pompeu Fabra i professora visitant en el Departament de Lingüística General de la Universitat Autònoma de Madrid.

Amb el seu estudi pretén aprofundir en l'ús dels diferents idiomes entre els joves per a analitzar quina és la situació del català a l'illa en aquest segment de població en diferents zones.

Elga Cremadas és doctora en Llengua, Literatura i Cultura per la Universitat Rovira i Virgili (Tarragona). Gràcies a la tasca d'aquesta investigadora es tindrà una panoràmica descriptiva que podrà servir de primer indicador per a observar el grau d'implantació de la normativa sintàctica en la nostra comunitat lingüística per mitjà de l'anàlisi dels mitjans audiovisuals.

Objectius i bases de la convocatòria

La Direcció Insular de Política Lingüística va obrir un termini de presentació de projectes de recerca filològica amb l'objectiu de contractar dos que contribuïssin a l'ampliació del coneixement en el terreny lingüístic (dialectologia, sociolingüística, fraseologia, història de la llengua, onomàstica -toponímia i antroponímia-, sintaxi, morfologia i lexicologia). Es van presentar deu projectes diferents, entre els quals s'han seleccionat els d'Anna Tudela i Elga Cremadas.

Els requisits de la convocatòria eren, entre altres, tractar sobre un tema de recerca sobre la llengua catalana en l'àmbit de Mallorca, no haver estat publicats ni en paper ni en versió digital, aportar informació nova i enriquidora en l'àmbit que s'investigui, estar documentats i fonamentats científicament, i tenir un objecte de recerca clarament definit. Els textos resultants hauran de tenir un mínim de 20.000 paraules.

Les persones responsables del projecte havien de tenir una llicenciatura o grau en Filologia catalana, o altres llicenciatures o graus sempre que aportessin un certificat de nivell C1 de coneixements de llengua catalana.

El personal tècnic del Servei de Normalització Lingüística ha valorat els projectes presentats d'acord amb la documentació requerida: currículum (titulacions, trajectòria investigadora, publicacions, etc.), descripció del treball (objectiu del treball de recerca, metodologia, nom dels apartats principals del treball de recerca i ressenya) i oferta econòmica del servei.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.