Setmanari d'informació local - 138 anys

Inaugurada l'ampliació de la Reserva Maria de sa Dragonera

El ministre espanyol d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, ha inaugurat aquest dijous a Andratx l'ampliació de la Reserva Marina d'interès pesquer de sa Dragonera, amb una superfície de 457 hectàrees en el sud-est de Mallorca, de les quals 82 són de reserva integral.

La presentació ha consistit en un acte institucional a l'Ajuntament d'Andratx, on Planas ha subratllat el valor singular d'aquest espai i ha destacat la col·laboració amb el Govern per a la protecció del medi marí.

El ministre ha recalcat el paper de les reserves marines per a conciliar l'activitat pesquera tradicional i la conservació mediambiental. En el cas de sa Dragonera, ha incidit en què donarà suport a «la regeneració dels recursos pesquers i el manteniment del bon estat ambiental del seu hàbitat».

La reserva es caracteritza per tenir un perfil abrupte, de fons rocosos, amb multitud d'esculls, coves submarines i espècies, inclosos ocells marins, «en un excel·lent estat de salut apreciable a simple vista».

L'àrea va començar a protegir-se en 2016 per part del Govern en aigües interiors, i mitjançant un acord amb l'Estat espanyol s'ha pogut ampliar amb aigües exteriors. La reserva s'estableix sobre tres zones amb diferents graus de protecció, una d'elles -de 82 hectàrees- en la qual només es permeten activitats científiques.

Una altra zona d'usos restringits, també permetrà activitats de busseig i esbarjo de caràcter didàctic; i finalment, en l'exterior es permet la pesca professional amb arts de pesca tradicionals i en vaixells adscrits a un cens específic; en aquest cas, també es permet la pesca recreativa des d'embarcació amb un permís previ.

Andratx vol que la reserva dugui el nom de Fernando Garfella

Per part seva, la presidenta del Govern, Francina Armengol, ha recalcat la importància de la protecció de la biodiversitat marina al Mediterrani, «la mar més contaminada del món». «Quan controlam dóna bons fruits per a tots», ha declarat la presidenta, que ha explicat que en una mica més de dos anys han pogut triplicar el nombre de peixos de la zona protegida en les aigües d'àmbit autonòmic.

Així mateix, el batle d'Andratx, Joan Manera, ha reiterat la petició del municipi perquè la reserva marina porti el nom de Fernando Garfella, documentalista submarí mort enguany. La consellera d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Mae de la Concha, s'ha mostrat convençuda que trobaran una manera d'homenatjar el camerògraf.

Abans de l'acte les autoritats han estat rebudes en l'embarcador de Sant Elm, on han rebut explicacions sobre la reserva marina. Posteriorment ha tengut lloc l'acte a l'Ajuntament, on s'han projectat diversos vídeos commemoratius.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.