Setmanari d'informació local - 138 anys

El Consell de Mallorca recorda que el 96,8% dels residents a les illes Balears entén el català

01/12/2020 El 96,8% de los residentes de Baleares entienden el catalán, según el Consell de Mallorca. El Consell de Mallorca ha asegurado este martes que el 96,8 por ciento de los residentes de Baleares entienden el catalán, lo que pone de manifiesto que "no tiene sentido empezar las conversaciones con miedo a no ser entendidos". ESPAÃ'A EUROPA ISLAS BALEARES CULTURA CONSELL DE MALLORCA | CONSELL DE MALLORCA

La Direcció Insular de Política Lingüística ha iniciat una campanya a mitjans de comunicació i xarxes socials amb l’objectiu de fomentar l’ús del català, concretament a iniciar les converses en català en qualsevol context, al·ludint a què «sempre és bon moment» i insta a començar en català les interlocucions. A més, aquest dijous, la Direcció Insular ha organitzat una taula rodona que, amb el títol «No em canviïs la llengua», per conscienciar de la importància que els catalanoparlants mantinguin la seva llengua quan s’adrecen a les persones que l’estan aprenent o que no l’utilitzen habitualment.

La campanya publicitària a mitjans de comunicació i de difusió a través de xarxes socials s’ha ideat amb l’objectiu de fomentar l’ús del català, sobretot en les salutacions, perquè les converses que comencen en un idioma tenen més possibilitats de mantenir-s’hi.

En un primer nivell de comunicació, s’apel·la al positivisme amb el lema «Sempre és bon moment!», envoltat de globus que ens recorden als còmics en què es llegeixen expressions que en català comencen per «bon» i que, en general, serveixen per iniciar converses i expressar bons desitjos per a qui les escolta (Bon dia!, Bon profit!, Bon vespre!, Bon viatge!, Bon Nadal!, Bon any!). La creativitat també inclou la frase «Per començar, en català!».

El 96,8 % dels residents a les illes Balears entén el català; per tant, no té sentit ni començar les converses amb por de no ser entesos ni privar els nouvinguts de la llengua de cohesió. Aquestes persones, més sovint del que pensam, se senten discriminades i excloses si no els donam l’oportunitat d’aprendre la llengua, de sentir-se plenament de la comunitat.

En la mateixa línia, s’ha organitzat la taula rodona «No em canviïs la llengua», que té com a objectiu donar a conèixer les dificultats dels aprenents de llengua catalana per fer-la servir i de conscienciar els catalanoparlants perquè no canviïn de llengua quan creuen, ja sigui per l’accent o els trets físics, que el seu interlocutor no sap català.

Es tracta d’una activitat en col·laboració amb el col·lectiu No em Canviïs la Llengua, integrat per nous parlants que promouen el català com a llengua comuna i de cohesió social. Hi intervindran els membres del col·lectiu Carme Sansa, Aleix Renyé i Rosario Palomino, i també persones radicades a Mallorca, com els activistes Mahécor Mbengue i Aligi Molina, el polític Guillem Balboa i la professora Aurora Jhardi. Tendrà lloc a la sala d’actes del centre cultural de l’Obra Social de Sa Nostra, dia 3 de desembre de 2020, a les 19.00 h.

Palomino entén que el gest de canviar l’idioma té un rerefons de respecte i de voler facilitar la vida a la persona estrangera, però insisteix que la realitat no sempre és aquesta. La campanya fa una tasca doble: no només vol incentivar que els parlants nadius no canviïn la llengua, també s’adreça a les persones d’origen estranger per transmetre’ls que si els passa, no s’ho prenguin com un acte de rebuig, perquè en el fons és un gest d’acolliment.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.