Setmanari d'informació local - 138 anys

Un projecte didàctic, visites al taller del Bisbat i un acte divulgatiu per a celebrar els 10 anys de la Sibil·la com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat

La vicepresidenta i consellera de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística, Bel Busquets, ha presentat aquest dimecres les iniciatives de la Direcció Insular de Patrimoni amb l’objectiu de difondre la Sibil·la en el desè aniversari de la declaració de la Sibil·la com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat. «Així, s’ha preparat un projecte didàctic per facilitar l’aprenentatge sobre el cant d’origen medieval que forma part de les matines de Nadal entre l’alumnat de primària i secundària (de 6 a 16 anys), s’han programat visites guiades al taller del Bisbat on es restaura la Sibil·la del conjunt de la Casa Santa de Sant Nicolau i s’ha organitzat un acte a l’Església de Sant Nicolau de Palma per viure la màgia de les matines», ha explicat Busquets, qui ha agraït la implicació del Bisbat i la feina feta per Francesc Vicens, musicòleg especialista de la Sibil·la a Mallorca que s’ha encarregat del projecte didàctic.

Durant la presentació s’ha recordat que la Sibil·la va ser una de les dramatitzacions medievals nadalenques que més arrelaren a la Península, sobretot a Catalunya, des d’on va arribar a Mallorca després de la conquesta de Jaume I i on és tradició que durant la Nit de Nadal la Sibil·la adverteixi de l’arribada del jorn del Judici Final, un antic vaticini en forma de cant que profetitza sobre la vinguda del fill de Déu. Gràcies a la popularitat i a la genuïtat de tot el conjunt, el mes de novembre de l’any 2010, la Sibil·la va passar a formar part de la llista representativa del Patrimoni Immaterial de la UNESCO.

Busquets ha subratllat que el cant medieval és patrimoni immaterial que ha passat de generació en generació durant segles, però que també ha deixat petjada al patrimoni material, que ara ens servirà per a fer aquest homenatge. La consellera ha fet referència així a les visites que s’han organitzat els dies 15 i 16 de desembre al taller del Bisbat on es restaura la Sibil·la del conjunt de la Casa Santa de Sant Nicolau, «i també serviran per a visibilitzar la feina que feim a la Direcció Insular de Patrimoni i el Bisbat per a recuperar i conservar el patrimoni», ha afegit.

El 17 de desembre és l’acte central de celebració d’aquesta fita de reconeixement del nostre patrimoni immaterial i es farà amb un acte a les 19.30 h a l’Església de Sant Nicolau de Palma. Com gairebé tot allò que es fa a un espai tancat en temps de pandèmia, necessita inscripció prèvia que es pot fer a sibil.la10inscripcions@gmail.com. Tots els actes formen part del programa d’actes de la Diada de Mallorca.

El projecte didàctic

La Direcció Insular de Patrimoni del Consell de Mallorca ha impulsat un projecte didàctic sobre la Sibil·la amb l’objectiu de preservar i divulgar el tradicional cant, coincidint amb el desè aniversari de la declaració com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat. El material, elaborat pel musicòleg especialista en la Sibil·la Francesc Vicens està adreçat a l’alumnat, docents i mestres de primària i secundària per tal d’acostar-los la Sibil·la en tota la seva dimensió. El projecte didàctic consta de 60 activitats i dos projectes interdisciplinaris distribuïts en 22 fitxes didàctiques (10 fitxes per a primària i 12 fitxes per a secundària).

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.