Setmanari d'informació local - 138 anys

La Conselleria de Salut intervé les residències Sèniors Inca, Sèniors Pollença, Sant Lluís i Vuit Vents

La Conselleria de Salut i Consum ha ordenat la intervenció de les residències per a gent gran Sèniors Inca, Sèniors Pollença i Sant Lluís, i la residència per a persones amb discapacitat Vuit Vents (Aspace) després que s’hi hagin detectats diversos brots que afecten 26 usuaris i 15 treballadors, i que en les visites successives que l’equip del Servei de Salut ha fet als centres s’hagi constatat que les mesures que han adoptat han estat insuficients per a frenar la propagació de la Covid-19.

Pel que fa a Sèniors Pollença, que té 110 usuaris, el brot afecta 14 usuaris i 4 treballadors. Tres dels usuaris són a l’hospital. La resta seran valorats per a poder-los donar el recurs més oportú per a cadascun: hospital o residència pont de l’Institut Mallorquí d’Afers Socials (IMAS). El brot es va detectar el dia 5, amb dos usuaris positius, i es va programar el cribratge dels contactes estrets el dia 6, i de la resta d’usuaris el dia 8. D’altra banda, els dies 4, 5 i 6 també es va dur a terme el cribratge quinzenal de treballadors. El dia 5 ja es varen suspendre les visites pel risc de contagi; dia 6 es va fer formació in situ als professionals i es varen ordenar circuits i procediments.

Quant a Sèniors Inca, que té 104 usuaris, aquest és el segon brot que s’hi registra. Afecta 4 usuaris, tots a l’hospital, i 7 treballadors. El brot es va detectar el 27 de novembre, quan una treballadora va donar positiu. Com a conseqüència dels cribratges posteriors, es varen detectar els altres positius. Aquest dimarts es va dur a terme un nou cribratge de tots els usuaris. Les visites s’han mantengut a pacients que no són Covid-19 positiu i que no són contacte estret.

A la residència Sant Lluís de Menorca, que té 23 residents, s’han detectat 2 usuaris positius, els quals estan hospitalitzats, i 1 treballador contagiat. El brot es va detectar dia 6 i el dia 7 es va dur a terme el cribratge de la resta de residents, tots considerats contacte estret. Mentre, es varen suspendre les visites. Els dies 6 i 7 es va fer formació als professionals i dimarts es varen començar les passes per a iniciar la comunicació amb les famílies.

A la residència Vuit Vents, d’Aspace, on viuen 21 persones amb paràlisi cerebral i discapacitats similars, es va detectar un positiu d’una treballadora el 6 de desembre. El mateix dia es va cribrar el centre i es varen constatar 6 usuaris positius i 3 professionals. L’equip de la Subdirecció d’Atenció a la Cronicitat va visitar el centre per a establir circuits, revisar procediments i supervisar la implementació del pla de contingència.

Així mateix, la Conselleria de Salut i Consum ha considerat oportú dictar una resolució per a intervenir, durant 20 dies, el control de la gestió sanitària assistencial en relació amb tots els processos relacionats amb la Covid-19 dels centres de serveis socials de caràcter residencial.

Igualment, s’ha designat una coordinadora sanitària, les funcions de la qual són controlar, coordinar i dirigir l’activitat assistencial sanitària del centre, com també de l’equip de personal de la residència i, si s’escau, el que hi assigni el Servei de Salut de les Illes Balears.

Cal recordar que el Govern ha intervengut fins ara tres residències de persones amb discapacitat, totes tres durant la segona onada: Amadiba 325, Sa Nova Residència del Patronat Joan XXIII (Inca) i Vuit Vents (Aspace).

Així mateix, ha intervengut 11 residències per a gent gran des de l’inici de la pandèmia. Durant la segona onada han estat Bell Entorn, Sèniors Inca (dues vegades), DomusVi Can Carbonell, DomusVi Santanyí, la residència de l’Hospital de Llevant, la residència Reina Sofia (Eivissa), Es Ramal (Menorca), Sant Lluís (Menorca) i Sèniors Pollença. Durant la primera onada varen ser Oasis i DomusVi Palma.

Actualment continuen intervengudes DomusVi Santanyí, 325 Amadiba i Es Ramal.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.