Setmanari d'informació local - 138 anys

Unides Podem impulsa una reforma de la Llei Electoral per a «posar fi a la discriminació que pateix Eivissa al Parlament»

La Llei 8/1986, reguladora del Règim Electoral de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears que estableix el nostre sistema electoral autonòmic compta amb més de tres dècades de vigència. En el seu articulat s'estipula que Menorca compta amb 13 diputats, Eivissa amb 12 i Formentera amb 1.

Ja en el moment de la publicació de la Llei, malgrat assignar-li menys escons que a Menorca, Eivissa ja comptava amb un 12% més de població. Al llarg d'aquestes dècades, Eivissa ha augmentat la seva població en més del 100%, arribant als 152.000 habitants, mentre que la població de Menorca només ha augmentat un 50%. La diferència de població entre les dues illes s'ha incrementat d'un 12% a més d'un 60%; no obstant això, el repartiment d'escons s'ha mantengut inalterable, agreujant aquest desequilibri .

«Aquesta situació d'una circumscripció electoral amb més població però amb menys representació és única a tot l'Estat i probablement inconstitucional i, per tant, cal corregir-la en compliment del principi de proporcionalitat», assenyala Unides Podem.

Per a resoldre aquesta qüestió, el grup d'Unides Podem al Consell d'Eivissa ha presentat una proposta per al proper ple de la institució acompanyada d'una proposta legislativa que ha traslladat a la resta de grups. L'objectiu és que abans de final d'any el ple del Consell d'Eivissa aprovi una Proposició de Llei de reforma electoral que repari aquesta discriminació. Aquesta proposició s'elevaria al Parlament, on s'hauria d'aprovar per la majoria de ⅔ que marca l'Estatut.

«A les eleccions autonòmiques del maig passat, com des de fa més de trenta anys, un altre cop la població d'Eivissa s'ha vist infrarepresentada respecte a l'illa de Menorca. Des d'Unides Podem pretenem que sigui l'última vegada», ha declarat el conseller insular Òscar Rodríguez.

«Les condicions en les quals es va aprovar la llei electoral l'any 1986 han canviat substancialment. Ara Eivissa té un 60% de població més que Menorca, però continua tenint un diputat menys. És hora de posar fi a aquesta discriminació i aconseguir una representació digna en el Parlament. Malgrat el suport unànime que té aquesta proposta en tots els partits de l'illa, la submissió dels grans partits a les seves direccions autonòmiques ha impedit que aquesta proposta es dugui a terme en les últimes legislatures. És hora de canviar això, per això hem presentat una Proposició de Llei a la resta de grups del Consell per a donar la batalla conjuntament a Palma», ha conclòs el conseller d'Unides Podem.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.