Setmanari d'informació local - 138 anys

Neix una plataforma per a defensar la Llei de Memòria Democràtica davant «l'amenaça de derogació del PP i VOX»

Aquest diumenge, s'ha presentat la Plataforma per la Memòria Democràtica de les Illes Balears, una iniciativa que integra a més de 40 entitats de la societat civil, sindicats i grups polítics d'arreu de les Balears que es constitueix amb la voluntat de defensar «la memòria i els drets dels homes i dones, víctimes del cop d'estat i del franquisme, que ens precediren en la lluita per la democràcia i l'aplicació de polítiques públiques de memòria democràtica a tots els nivells».

La presentació s'ha dut a terme, coincidint amb el dia internacional dels Drets Humans, al Passeig del Born del Molinar, davant l'escultura a Aurora Picornell i ha comptat amb la presència de reconeguts representants de la lluita pels drets humans així com de membres de diverses associacions integrades a la plataforma.

L'acte ha finalitzat amb la lectura d'un manifest conjunt reiterant la «ferma voluntat» de la Plataforma de «treballar per la defensa de la llei 2/2018, de memòria democràtica de les Illes Balears i pels drets que d'ella es deriven», posant en consideració els avances que aquesta llei ha suposat en la «defensa dels drets de víctimes que mai els han tingut». També han volgut manifestar la seva «solidaritat amb les víctimes del franquisme», el seu «rebuig al feixisme, a la tergiversació de la nostra història i als missatges que neguen, minimitzen o legitimen un règim de terror que va deixar desenes de milers de víctimes», el seu «compromís amb els drets humans i la memòria democràtica» i el seu «reconeixement a totes aquelles persones que lluitaren per la llibertat i la democràcia».

A més, la Plataforma ha recordat el reconeixement internacional del «relator especial de Nacions Unides per la veritat, la justícia, la reparació, les garanties de no repetició i la memòria, el senyor Fabián Salvioli, que va posar com a exemple a seguir a les Balears en l'aplicació de les lleis i polítiques públiques de memòria democràtica, durant la seva visita a Mallorca, el passat mes de març».

La Plataforma també ha posat en valor la bona rebuda d'aquesta llei que «no ha creat alarma social» sinó que «ha estat acceptada positivament per la societat» i que va aprovar-se «per consens de totes les forces polítiques representades en el Parlament».

En el seu comunicat la Plataforma ha carregat durament contra PP, «que coneix perfectament els bons resultats que ha donat l'aplicació de la llei de Memòria Democràtica» i ha criticat que «el motiu de la derogació no respon més que a un acord per governar exigit per l'extrema dreta que vol esborrar la nostra memòria democràtica, blanquejar el franquisme i imposar de nou el seu relat» i ha titllat VOX de ser «indiferent al dolor i la por que pot causar aquesta decisió de nou a les víctimes i el menyspreu a la lluita i els drets de milers de persones que defensaren la democràcia i pagaren per això amb la seva llibertat i amb la seva vida».

Entitats adherides a la Plataforma per la Memòria Democràtica de les Illes Balears. La inscripció es troba en procés obert:

1. Diverxia Menorca
2. Col·lectiu Aurora Picornell
3. Associació Memòria de Mallorca
4. Institut d'Antropologia de les Illes (IAI)
5. SIAU Sindicat Docent
6. Memòria de Calvià
7. MÉS per Mallorca
8. Fundacions Darder Mascaró
9. Podem Illes Balears
10. Associació Arxipèlag
11. Fòrum per la Memòria d'Eivissa i Formentera
12. PSIB-PSOE
13. Alternativa per Pollença
14. STEI intersindical
15. Memòria de Binissalem
16. Fundació Gabriel Alomar
17. Esquerra Unida de les Illes Balears
18. Esquerra Oberta Bunyola
19. Associació Col·lectiu Recerca
20. Confederació Sindical de CCOO de les Illes Balears
21. Unió General de Treballadores i Treballadors UGT Illes Balears
22. Som Sindicalistes Balears
23. Associació Municipal de Memòria Històrica de Pollença
24. Memòries de Menorca
25. Ara Eivissa
26. SOM Es Castell
27. Ara Maó
28. Agrupació d’Electors Ciutadella Endavant
29. Associació d’historiadors i investigadors de Lloseta ‘Mestra Maria Morro’
30. ARA SI
31. Volem Sant Lluís
32. El Xiringuito Teatre i Comunitat
33. Emprendada Feminista
34. Feministes en Acció
35. Entesa de l'Esquerra de Ferreries
36. CGT Menorca
37. Ateneu dels Comuns
38. Federació associacions de veïns de Menorca
39. Partit Comunista de les Illes Balears
40. Entrepobles Menorca
41. Esquerra de Menorca-EU
42. Anticapitalistes Illes Balears
43. Aplec Jove
44. Mutual Bautista van Schowuen Vasey. Concepción. Chile
45. Obra Cultural Balear

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.