Setmanari d'informació local - 139 anys

La fundació 'la Caixa' impulsa a Palma un projecte per a la transformació social de Pere Garau amb perspectiva de gènere

La Fundació 'la Caixa' impulsarà a Palma el projecte 'Walmira. Cròniques d'un barri migrant', una obra teatral amb perspectiva de gènere per a la recuperació històrica d'un barri a través de la memòria col·lectiva de les dones.

A aquest efecte, l'entitat destinarà, a escala estatal, 440.140 euros a impulsar 20 projectes seleccionats a través de la convocatòria 'Art for Change', amb l'objectiu d'oferir ajudes a iniciatives de diferents disciplines artístiques com les arts plàstiques, la fotografia, el vídeo, la música, la literatura, el teatre, la dansa i el circ, dirigits a col·lectius en situació de vulnerabilitat.

En el cas de Palma, el projecte, que pertany a la disciplina del teatre, se centra en la recuperació de la història del barri de Pere Garau a partir de la memòria col·lectiva de les dones que han format part de la seva evolució social, històrica i cultural.

Mitjançant entrevistes a les veïnes, que es complementen amb la recerca bibliogràfica, es reconstrueix el passat de la barriada, marcat per les diferents onades migratòries que han tingut lloc i que han anat configurant els seus carrers, la seva gent i el seu teixit comercial.

Aquest viatge retrospectiu es materialitza en una peça teatral en què participen actors i actrius professionals, d'una banda, i les mateixes dones entrevistades.

L'obra reflecteix aspectes com els orígens del barri, l'evolució de la seva activitat econòmica, els seus llocs emblemàtics, la transformació social que ha experimentat al llarg dels anys o els personatges que han destacat, especialment els femenins. El projecte ajuda a significar la barriada, la seva història i els seus protagonistes, i la col·loca al mapa cultural de la ciutat.

A la convocatòria de 2023 s'han presentat 283 propostes d'artistes i entitats culturals de tot l'Estat. En total, han estat seleccionats 20 projectes, que han superat una primera avaluació artística i, en una segona fase, una avaluació tècnico-social, i que es duran a terme, a més de les Illes Balears, a Madrid, a Catalunya, al País Basc, a Castella i Lleó, a Cantàbria, Aragó i Galícia.

Participaran en ells més de 2.400 persones en situació de vulnerabilitat que tindran l'oportunitat de formar part d'un procés de creació artística.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.