Setmanari d'informació local - 138 anys

CCOO Illes Balears: «La plena ocupació no millora la qualitat de vida»

Aquest dimecres, José Luis García, Secretari General de CCOO Illes Balears, i Mariàngels Aguiló, Secretària d’Ocupació i Polítiques Sectorial, han presentat l’Estudi del Mercat Laboral al 2023 a les Illes Balears.

Aquest estudi és una anàlisi feta per CCOO, a partir de les dades publicades per l’INE i Ibestat del 2023, que demostra «el bon estat del mercat de treball a les Illes Balears que segueix la tendència de l’any anterior». El nombre de persones aturades ha disminuït tots els mesos si ho comparem amb els mateixos mesos del 2022. A més, s’observa un efecte de reducció de les persones desocupades durant els mesos de temporada baixa, el que sens dubte repercuteix en l’estabilitat i seguretat econòmica als treballadors, apunten.

Per altra banda, remarquen que «l’augment de la contractació indefinida, sense cap dubte, és una de les conseqüències més positives de la Reforma Laboral, i els seus efectes es plasmen amb netedat en les dades que es presenten».

L’augment continuat del nombre d’afiliats a la Seguretat Social, si ho comparem amb els anys anteriors, evidencia que hi ha més persones treballant. Tot i això, a les xifres es manifesta l’efecte de temporada turística que és més accentuat a les Pitiüses degut que la seva temporada és més curta, ja que la seva activitat està molt concentrada en el turisme d’oci nocturn i el sol i platja.

Com a contrapunt, l’estudi posa de relleu les desigualtats de gènere que encara no s’han superat: «Tenim que la taxa d’atur femení és superior al masculí, les dones signen menys contractes, pateixen més temporalitat i tenen més jornades parcials que els homes».

«Aquest bon moment ha generat més llocs de feina i aquests són més estables, gràcies a la contractació indefinida, però les condicions de vida de les persones treballadores de les Illes Balears i la qualitat de les seves ocupacions han de millorar. Per això és urgent que els agents implicats aprofitin aquest cicle de la bonança econòmica, de xifres rècord en ocupació turística i de bones dades del mercat laboral per traduir-lo en benestar dels treballadors i treballadores i en la possibilitat de tenir unes condicions de vida dignes», assenyalen.

A més, apunten que «inevitablement s’ha d’afrontar la millora de l’activitat econòmica amb una mirada posada en el medi ambient, la sostenibilitat social i territorial. En aquest context, s’hauria d’impulsar el pla d’ocupació actual i reprendre les seves mesures d’avaluació a fi de redissenyar propostes, si es demostra necessari. Les polítiques actives per a l’ocupació han de ser un pilar fonamental que acompanyi la classe treballadora a encarar les transicions que es pateixen al món del treball».

CCOO també remarca que «cal abordar amb polítiques valentes i útils el greu problema de l’habitatge que patim a les Illes Balears i que condiciona fortament el mercat laboral, la implementació de les plantilles i la càrregues de feina dels professionals».

En definitiva, apunten que «no ens podem deixar enlluernar per les dades i hem de treballar perquè hi hagi una transferència real de les bones xifres macroeconòmiques cap a les condicions de vida de les persones treballadores».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.