Setmanari d'informació local - 138 anys

Els farmacèutics alerten dels riscos d'un maneig inadequat dels tests d'autodiagnòstic davant l'augment de vendes

L'ús de tests d'autodiagnòstic disponibles en farmàcies s'ha incrementat en els darrers anys, especialment arran de la pandèmia de coronavirus i, encara que poden ser d'ajuda per a frenar transmissions, descongestionar els centres de salut i millorar l'autocura, també poden derivar en situacions de risc per un ús incorrecte o un maneig inadequat.

El ventall de proves d'autodiagnòstic que es dispensen a les farmàcies és amplíssim ja que es comercialitzen, amb recepta o sense, al voltant de mig miler de referències que van des dels d'embaràs, d'infecció pel VIH, els que mesuren els índexs de glucèmia, la femta a la sang, els nivells d'ovulació o els relacionats amb virus respiratoris com la covid o la grip, l'ús de la qual és el que més s'ha generalitzat, especialment a l'hivern.

En aquest context, els farmacèutics assenyalen que la tendència del seu ús va en augment, en línia amb una població cada cop més conscienciada i implicada en la seva salut i la del seu entorn, encara que insisteixen en la importància de seguir escrupolosament les instruccions, adquirir-los sempre a farmàcia i comptar amb l'acompanyament dels professionals de les oficines de farmàcia.

La farmacèutica del Centre d'Informació del Medicament, Francesca Santandreu, ressalta en aquest sentit la importància de l'ús adequat per a garantir una bona detecció o un diagnòstic correcte i constata la generalització de l'ús, especialment pel que fa als virus respiratoris.

Pel que fa a l'ocupació inadequada i els casos en què poden generar més confusió que certeses, l'experta posa com a exemple els tests de VIH, que si es fan servir immediatament després d'un contacte sexual de risc, poden donar un resultat poc aclaridor. «No té sentit perquè aquestes proves tenen un període de venda de fins a tres mesos, moment en què és més fiable. Un negatiu l'endemà de la pràctica de risc no aporta seguretat», explica.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.