Setmanari d'informació local - 138 anys

MÉS per Mallorca vol crear un impost per a les grans superfícies comercials

MÉS per Mallorca ha registrat una Proposició de Llei de l’Impost als grans establiments comercials, similar a les aprovades a l'Aragó, Navarra, Catalunya, Canàries i Astúries. Amb aquest impost els ecosobiranistes cerquen compensar les externalitats negatives de la implantació de les grans superfícies comercials, específicament pel que fa a l’ocupació de territori, la mobilitat i la transformació urbana, a més d’una «clara competència deslleial al petit comerç, que no té la capacitat ni les infraestructures de què disposen els grans establiments», segons el portaveu parlamentari, Lluís Apesteguia.

Des de MÉS per Mallorca han recordat que el comerç representa el 10% del PIB a les Balears, amb més de 16.000 establiments oberts i prop de 70.000 llocs de feina directes. «Aquest comerç se situa en els centres urbans, configurant el model de ciutat i poble mediterrani, i l’establiment de grans superfícies a les perifèries urbanes, a més de fer desaparèixer el petit comerç dels centres, n’ha modificat l’urbanisme i la mobilitat», expliquen.

La Proposició de Llei contempla un gravamen de 17 euros per metre quadrat, sobre una base que es calcularà a partir de la superfície corregida de venda, emmagatzematge i aparcament; l’impost tendrà caràcter finalista i anirà destinat al foment del comerç urbà, a la promoció del transport públic i a la protecció del medi ambient.

Apesteguia ha assegurat que aquest impost té tota la solvència jurídica: «El fet d’anar darrere d’altres comunitats autònomes ens ha permès fer-la tenir en compte el que n’han dit els tribunals espanyols i europeus».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.