Setmanari d'informació local - 138 anys

L'Ajuntament d'Artà retira la creu franquista

L'Ajuntament d'Artà ha retirat la creu d'homenatge als caiguts del bàndol franquista de la Guerra Civil de l'esplanada de la Torre de Sant Miquel per a donar compliment al reial decret llei 10/2018.

Aquest tipus de monuments sorgeixen al final de la Guerra Civil a tot l'Estat per ordre general del nou règim franquista, que donava instruccions clares per a posar aquest tipus de creus a totes les localitats, amb una estètica determinada i dedicats només als caiguts del bàndol dels vencedors de la guerra, segons ha explicat el Consistori.

Durant el primer Ajuntament democràtic es va fer un canvi substancial, ja que es va substituir la placa amb la llegenda franquista per una de nova per honrar així «totes les víctimes de la Guerra Civil».

Però en el desenvolupament i evolució posteriors, varen ser diverses les mocions als plens municipals que demanaven realitzar accions en aquesta qüestió ja que, al capdavall, «el monument havia estat dissenyat pel règim franquista en lloança als seus morts i deixava al marge a les persones que varen patir persecució i repressió durant la dictadura».

Així mateix, el 2018, es va demanar a la Comissió Tècnica de la llei de Memòria i Reconeixements Democràtics que es pronunciés en relació amb aquesta creu. D'aquesta manera, es va incloure aquest monument al llistat dels elements contraris a la memòria democràtica de les Balears.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.