Setmanari d'informació local - 139 anys

La 1a edició dels Premis Llibreters de Mallorca reconeix títols com 'Pere Garau', '1500 receptes de cuina mallorquina' o 'Ofert a les mans, el paradís crema'

El Gremi de Llibreters de Mallorca ha posat ja el punt i final a la 42a edició de la Fira del Llibre de Palma amb un acte de cloenda que ha comptat amb la participació d’escriptors, lectors i llibreters, en una edició especial del programa d’IB3 Televisió ‘Jo en sé + que tu’ que ha anat seguida d’un concert de la banda Nostra Terra de Son Ferriol. Així, després de 10 dies d’omplir de llibres el passeig del Born de Palma i amb un gran èxit d’assistència a les diferents activitats programades en el marc de la Fira, el Gremi celebra que la renovació de la fira iniciada enguany ha recollit èxit tant de vendes com d’assistència.

De fet, la majoria de llibreries afirmen que les vendes durant la Fira han augmentat respecte l’edició anterior, celebrada fa tot just un any, i l’increment se sitúa, de mitjana, al voltant del 15%. Entre els llibres més venuts d’enguany s’hi troben alguns dels que han tengut representació a les activitats organitzades, com 'Històriques de Mallorca' de Verònica Fiol, que va ser presentat per primera vegada el passat dimarts al passeig del Born, però també altres llibres recentment apareguts com 'La seducción' de Sara Torres o 'Una ombra blanca' de Carme Riera.

Entre els canvis respecte a edicions anteriors, enguany s’ha recuperat el descompte del 5% cosa que «ha servit també per incentivar les vendes», segons el president del Gremi de Llibreters, Miquel Ferrer. A més, s’ha apostat per una intensa programació infantil que ha implicat nombroses famílies en la celebració de la fira, així com la posada en marxa d’una prova pilot amb tres escoles de Palma (CEIP Génova, CEIP Establiments i CEIP Es Secar de la Real) que ha derivat en la participació de quasi 200 alumnes en activitats oferides en horari lectiu. Les presentacions i signatures de llibres han tengut «bona participació» entre públics de diferents edats i perfils.

Primera edició dels Premis Llibreters de Mallorca

Enguany, a més, s’ha incorporat la concessió dels Premis Llibreters de Mallorca, un reconeixement amb què els membres del Gremi volen destacar les millors publicacions sortides durant els darrers dos mesos. A partir d’avui, aquests llibres es trobaran als diferents establiments amb la ferratina que els reconeix com a mereixedors d’aquest reconeixement. Per a triar-ne els guanyadors, tots els membres del Gremi varen ser convidats a fer propostes de candidats d’entre els quals s’han escollit els següents títols després de dues rondes de votació:

El premi Llibreters de Mallorca a millor llibre en català ha estat per a 'Ofert a les mans, el paradís crema' de Pol Guasch. Els finalistes han estat 'Mònica' de Daniel Clowes i 'El federal' de Sebastià Alzamora. Sobre el llibre de Guasch, els llibreters subratllen que l’autor «ha teixit una novel·la bellíssima que ens engronsa amb la seva saviesa refulgent, reposada i antiga, amb una llengua viva, precisa i plena d’imatges que reverberen». Es tracta d’un text «ple de poesia que parla sobre les pèrdues i sobre el neguit de la incertesa però també sobre l’amistat com una forma d’amor total i transformadora, que ens dona caliu i ens fa més forts i lliures».

El premi Llibreters de Mallorca a millor llibre en castellà ha estat per a 'Baumgartner' de Paul Auster, traduït per Benito Gómez Ibáñez, mentre que els finalistes han estat 'Un lugar soleado para gente sombría' de Mariana Enríquez i Blackwater de Michael McDowell, traduït per Carles Andreu. Sobre 'Baumgartner', des del Gremi parlen d’un llibre que «fa pensar i al mateix temps agombola», qualificant la novel·la d’un «darrer regal d’Auster abans de la seva mort». «'Baumgartner' ens parla de la vellesa del seu protagonista, de la solitud de la gent gran i dels records de temps passats. La literatura i el procés creatiu tornen a ser una part important del llibre, així com l’amor i el desig», expliquen.

Pel que fa a millor llibre de no ficció, el premi Llibreters de Mallorca ha estat per a '1500 receptes de cuina mallorquina', edició a càrrec de Gabriel Morell i Antoni Contreras. Els dos finalistes han estat 'Perros' de RH i 'El sentido de consentir' de Clara Serra. L’obra guanyadora ha estat qualificada de «projecte monumental» per part dels membres del Gremi, per a qui aquest recull de receptes és «no només un receptari tradicional exquisit, atapeït de receptes desconegudes per molts de nosaltres, sinó sobretot una obra completíssima d’arqueologia gastronòmica que recupera fonts orals, antics manuscrits i altres registres inèdits, que posen en valor el patrimoni culinari de Mallorca».

En la categoria de millor llibre infantil i juvenil el guanyador ha estat 'Molly Wind, bibliotecàries a cavall' de Toni Galmés i Catalina González Vilar. Els dos finalistes són 'El peix Nicolau' de Caterina Valriu i 'Els dimonis del portet' de Neus Coll i Robert Campillo. Respecte el llibre de Galmés i González Vilar, des del Gremi destaquen que «els autors han aconseguit adaptar uns fets reals, protagonitzat per diferents dones bibliotecàries que portaven llibres entre pobles a l’Amèrica rural, i convertir-la en una història plena d’emocions, acció i aventures que ha captivat tot tipus de públics».

I finalment el premi Llibreters de Mallorca a millor llibre local (d’autor i/o editorial mallorquina) ha estat per a 'Pere Garau' de Magdalena González i Cristina Llorente. '1.111 llamps i pestes' d’Antoni Rodríguez Mir i 'La belleza del barrio' de Ruth Miguel han estat els finalistes. Des del Gremi qualifiquen l’obra guanyadora com una «peça essencial en la recuperació de la memòria popular del barri de Pere Garau». Afegeixen que es tracta d’un assaig que «no només divulga l’origen del barri i els seus inicis sinó que també analitza el seu present i cerca fer una projecció sobre quin serà el seu futur». Recorden, a més, que ja s’han esgotat les dues primeres edicions del llibre en només mig any i que ja se’n prepara una edició ampliada que sortirà abans que acabi l’any.

Aquests premi han estat anunciats a l’acte de cloenda de la fira, on també s’ha lliurat un reconeixement a Maria Barceló i Miquela Torrens, llibreteres recentment jubilades després de més de vint anys al capdavant de la llibreria Lluna, per a agrair la feina feta durant tots aquests anys dedicades al món del llibre.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.