Setmanari d'informació local - 139 anys

El PP Europeu guanya, els socialistes són segons i la ultradreta avança, amb especial força a l'Estat francès, Àustria i Alemanya

Les forces d'ultradreta han registrat un notable ascens en les eleccions al Parlament Europeu, amb especial força als Països Baixos, Àustria, Alemanya i, sobretot, a l'Estat francès, on la llista de Marine Le Pen ha arrasat i ha duit Emmanuel Macron a avançar les legislatives.

El Partit Popular Europeu (PPE) ha guanyat les eleccions al Parlament Europeu (PE) i es manté com la primera força de l'Eurocambra, per davant de Socialistes i Demòcrates (S&D), que es manté com a segona força malgrat perdre escons; dels liberals europeus (Renew), tercera força, i dels Verds, que pateixen una gran retallada d'escons. L'extrema dreta augmenta la seva presència, amb victòries contundents a Àustria i l'Estat francès i un segon lloc a Alemanya i als Països Baixos. El principal partit d'ultradreta de Portugal, Chega, també entraria per primera vegada en el Parlament Europeu.

Les forces d'ultradreta, fins ara dividides en dos grups polítics, poden obtenir 71 diputats en el cas dels Conservadors i Reformistes Europeus, on hi ha partits com l'espanyol VOX, i altres 62 eurodiputats al grup anomenat Identitat i Democràcia (ANEU), on hi ha la formació de Marine Le Pen, segons les estimacions agrupades pel Parlament Europeu.

No obstant això, aquests números poden augmentar amb contribucions dels eurodiputats fins ara alineats com «no inscrits» i els nous europarlamentaris que encara no han triat família política.

Von der Leyen: «Bastió contra els extrems, d'esquerra i dreta»

La presidenta de la Comissió Europea i candidata del PPE a repetir en el càrrec, l'alemanya Ursula von der Leyen, ha celebrat la victòria de la seva família política en els comicis europeus i ha assegurat que serà un «bastió contra els extrems, d'esquerra i de dreta».

«Avui és un bon dia per al PPE, hem guanyat les eleccions europees (...) Els votants han reconegut el nostre lideratge en els últims cinc anys», ha dit.

Al seu costat, el president del Partit Popular Europeu, Manfred Weber, ha reclamat «una Europa democràtica», ha demanat que es permeti al «guanyador de les eleccions» presidir la Comissió Europea i ha assegurat que els 'populars' són el millor antídot per als extrems.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.