Conversam amb dos alumnes-treballadors del Cafè Inca Esment i de Mater s'Àngel a Inca amb motiu del Dijous Bo.
Esment
Neix l’any 1962 i des d’un principi ha estat centrada en la protecció i la defensa dels drets de les persones i les seves famílies (dret a una imatge digna, drets laborals, d’habitatge, socials, etc.). Amb el pas del temps, els valors que representen l’entitat han anat evolucionant, adaptant-se i adequant-se als canvis que requereixen els nous temps. Resumidament, «l’activitat essencial de l’organització és la nostra manera d’acompanyar les persones i fer les coses: amb tacte i tenint cura dels petits detalls. I la paraula mallorquina que millor descriu aquesta actitud és Esment».
Per tal de conèixer millor la feina d’aquesta entitat a Inca, el dBalears ha visitat el seu local, situat al carrer de Joan d’Àustria, 51, d’Inca, a prop del Quarter General on també hi ha el Museu del Calçat, on ha pogut conversar amb un dels joves que hi fan feina cada dia: Ismael Huerta. Ell és una de les desenes de persones que s’han format als centres d’Esment, un professional de la restauració que de bon gust va atendre aquest mitjà i va evidenciar la importància d’aquesta entitat i d’aquest establiment a Inca. Ismael explica que aquest local d’Esment va obrir a la capital del Raiguer fa més de quatre anys i que, des d’aleshores, desenes de joves amb diversitat funcional han pogut obtenir certificats acadèmics i laborals que han canviat les seves vides.
«Som més de trenta alumnes, els quals rebem una formació dual - que és treball a nivell laboral i també a nivell social -, és a dir, formació i feina. I venim de per tot, hi ha gent d’Inca i hi ha gent que ve amb el tren cada dia, hi ha una mica de tot», explica més concretament Ismael. Emprant el seu cas com exemple, continua explicant que va estar «tres anys, perquè és una formació dual adaptada. Transcorreguts els tres anys, si has aprovat tots els mòduls, et donen un certificat d'hostaleria de nivell 1. Això et permet posteriorment poder optar a feines relacionades amb el món de l’hostaleria, la restauració, etc. Hi ha jornades per a millorar també en orientació laboral, o d’altres formacions, com per exemple, en informàtica o noves tecnologies». A més, explica Ismael, «també estàs cotitzant mentre fas el curs, i així comences la teva vida laboral».
A Inca, de moment, només disposen d’un local, el Cafè Inca. Però a Mallorca en tenen més, com ara el també popular Cafè Es Pes de sa Palla, el Bar Escola Palma o el Cafè Palmanova. A Inca «obrim de dilluns a diumenge, tots els dies de la setmana, de 8.30 a 17.00 hores, i feim berenars i dinars». Ismael explica que «tot el que oferim és casolà, fent per nosaltres i a la nostra cuina, el berenars, els dinars, les postres…». «A mi el que m’agrada més del local d’Inca és que és molt obert, amb unes línies molt àmplies, senzilles i ben il·luminat. A banda, una de les coses que més m’agraden és la cuina vista, amb unes bones instal·lacions obertes i a la vista de tothom», remarca.
Per a finalitzar, Ismael assenyala que «al final, això és com una gran família. Tots junts, treballant plegats durant molts d’anys, dia rere dia… Això és una família».

Mater
És una organització coneguda i reconeguda pel seu compromís amb la inclusió social. D’ençà del 2009, aquesta entitat ha tractat de donar resposta a les persones amb diversitat arreu de les Balears, amb l’objectiu primer de «complementar la capacitat legal modificada judicialment de persones amb discapacitat intel·lectual que precisen una tutela institucional, proporcionant els suports necessaris per a promoure al màxim la seva autonomia, millorant la seva qualitat i vetllant pels seus drets».
A Inca, el projecte de Mater gira al voltant de la gastronomia i la inclusió. A Mater s’Àngel treballen per a formar i oferir millor oportunitats laborals, així com per a fomentar-ne el talent. Al local de Mater s’Àngel, situat a la plaça de l’Àngel d’Inca, l’encarregat d’atendre el dBalears ha estat l’alumne i treballador Juan Abizanda, de 18 anys i que du aproximadament un any fent feina amb Mater. A nivell personal, Juan ha començant explicant que està «molt content de poder estar formant-me i treballant en un lloc com aquest, intentant sempre donar el millor de mi».
Actualment, a Mater s’Àngel hi ha una desena de persones realitzant una formació dual, basada en formació teòrica i pràctica en restauració, pensada perquè persones amb diversitat funcional puguin accedir més i millor al mercat laboral. Un pic transcorreguts els tres anys de formació dual, els alumnes treballadors obtenen un certificat d’hostaleria que els permet postular-se per a feines a hotels, bars, restaurants, etc.
A nivell personal, Juan explica que està «molt content de poder estar formant-me i treballant en un lloc com aquest, intentant sempre donar el millor de mi. La rutina s’adapta bastant bé a nosaltres, i el dia a dia es du bé. Sobretot els dilluns i dimarts que semblen no tenir molta afluència pel dematí, però que de sobte se t’omplen les taules i t’has de despertar per a fer tot el que s’ha de fer. Però, amb el pas del temps, et vas acostumant i adaptant, i reacciones millor a qualsevol situació».
«Obrim de dilluns a divendres, i tot i que els treballadors ja som aquí des de les 8.30 hores aproximadament, obrim portes a partir de les 9.00». Mater ofereix berenar i dinars, tancant portes a les 16.00 aproximadament.
«Abans de començar les feines, feim una petita reunió i ens organitzam, per a saber quins seran els nostres rols i responsabilitats durant la jornada de feina. Si hi ha algun esdeveniment o alguna cosa especial s’ha de tenir en compte i, sobretot, que cadascun de nosaltres tengui clares quines són les feines que ha de realitzar».
