Setmanari d'informació local - 138 anys

Els experts alerten que el patrimoni talaiòtic d'Almallutx està en perill

El jaciment arqueològic d'Almallutx es troba al Gorg Blau, a Escorca. | R.C.

Els experts en patrimoni històric que treballen a la vall d'Almallutx, a Escorca, han constatat sobre el terreny recents ensorraments d'elements d'un dels santuaris talaiòtics que s'ubiquen en ell. Un dels conjunts megalítics, datats entre els segles VII i IX abans de Crist, actualment situat a la vora de l'embassament del Gorg Blau, ha patit en dates recents despreniments de grans pedres. Per desgràcia, pot ser que no siguin els últims, si ningú fa res per evitar-ho.

«A causa de l'acció de l'aigua de l'embassament, i de la pèrdua de sediment que comporta, el jaciment s'està degradant. Per desgràcia el santuari que queda dins de l'aigua, que està menys protegit, ha patit durant aquests anys un procés de buidatge de la terra que suporta les estructures. En buidar-se per sota les pedres mil·lenàries s'enfonsen», explica Jaume Deyà, arqueòleg i codirector del projecte arqueològic d'Almallutx.

Deyà ressalta que, seguint les lleres habituals, s'avisarà a les autoritats competents, entre elles Emaya, que gestiona els pantans, el Consell de Mallorca i el Consorci Serra de Tramuntana. Lamentablement, el seu pronòstic no és optimista: «Sembla que la resta de l'estructura anirà caient. Caldria fer algun tipus d'intervenció, en cas contrari perdrem un dels santuaris únics que tenim a la serra de Tramuntana i a Mallorca», vaticina.

El conjunt afectat és un dels santuaris que componen el jaciment talaiòtic d'Almallutx, un dels més particulars de Mallorca enclavat en una zona reconeguda com a Patrimoni Mundial per la Unesco ara fa deu anys, i compost per un enorme poblat, enterraments i diversos temples , que en bona part han quedat submergits sota les aigües de l'embassament.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.