Setmanari d'informació local - 138 anys

Un mal octubre per als pulmons dels sollerics

Un estudi mostra que l’aire de la Vall arriba a nivells «preocupants» per la salut

Entre les sis i les nou del matí l’aire és més contaminant a causa de la crema de biomassa. | Aina Borràs

Els dies 27, 28 i 29 de gener de 2021 a la zona del Col·legi Es Puig es varen enregistrar una quantitat de substàncies químiques nocives per la salut més altes del recomanat. L’aire d’Es Puig contenia a principis d’any Benzo(a) pirè. Aquests compostos són potencialment cancerígens, de fet, el càncer de pulmó és un dels problemes derivats de la inhalació d’aquestes substàncies.


Segons Ferran Bádenas del Laboratori de l’Atmosfera de la Direcció General d’Energia i Canvi Climàtic «els valors elevats de B(a)P en particular i dels HAP’s en general registrats durant els dies esmentats són causa d’una elevada estabilitat anticiclònica pròpia de la segona quinzena de gener i de la crema de biomassa a la zona». Però també cal dir que la qualitat de l’aire a Sóller ha empitjorat a l’octubre. El nivell de Material Particulat PM2,5 en l’aire ha pujat un 36.5% en les primeres tres setmanes del mes respecte de setembre. En general, el nivell mitjà dels PM2,5 per a tots els sensors era de 7,25. La pitjor àrea va ser Plaça Amèrica (13,32), seguida per Can Guida (9,74). Les hores crítiques són entre les sis i les nou del matí.


A partir del mes d’octubre la plataforma Sóller per l’Aire farà referència a les noves directrius mundials de l’OMS publicades el passat 22 de setembre.
Barry Byrne, impulsor de Sóller per l’Aire, explica que «només disposam de dades oficials de molt pocs dies i no podem aventurar-nos a treure grans conclusions. Però les dades oficials mostren una tendència si no alarmant, sí preocupant».
Des d’aquesta organització no es pretén canviar la societat sinó només conscienciar-la del que respiren. Byrne afirma que es tracta de «fer visible el que és invisible».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.