Setmanari d'informació local - 138 anys

Mor l'expolític, experiodista i ecologista Carlos Zayas

47561

L'expolític, experiodista i activista ecologista Carlos Zayas, resident a Biniaraix i molt conegut en el municipi de Sóller, ha mort aquest dilluns als 88 anys d'edat. Zayas, llicenciat en Dret, va ser un dels fundadors de la revista Canvi 16 i del diari El Mundo, i va col·laborar en Quaderns per al Diàleg i Espanya Econòmica.

Durant la dictadura franquista va ser un obert opositor al règim Franquista, motiu pel qual va estar pres els els anys 1958 i 1963. Membre del PSOE en les primeres eleccions democràtiques l'any 1977, va ser elegit diputat al Congrés per la circumscripció de Terol. En 2009 va manifestar el seu suport al partit Unió Progrés i Democràcia (UpyD).

En els últims anys no va militar en cap partit polític, però fa dues dècades va fundar Amics de la Terra Mallorca, una associació ecologista d'àmbit insular integrada en Amics de la Terra Espanya i en Amics de la Terra Internacional (Friends of the Earth International), una de les federacions conservacionistes més importants del món.

Precisament, Amics de la Terra ha expressat el seu condol per la defunció de Zayas, al qual han qualificat com a ecologista incansable i membre històric d'Amics de la Terra Espanya, a més de fundador de Amics de la Terra Mallorca.

Amics de la Terra ha destacat de Zayas la seva dedicació a la defensa de la democràcia, els drets humans i la lluita ecologista: "Al llarg de tota la seva vida va demostrar l'amor que sentia per la naturalesa, la muntanya, els arbres i, sobretot, la Serra de Tramuntana, un sentiment que va sorgir durant el període de la seva infància en el qual va viure a Mallorca".

El juliol passat, va publicar les seves memòries i va ser també quan Amics de la Terra li va rendir un homenatge pel seu activisme i la seva contribució a la lluita enfront del canvi climàtic. En els últims 20 anys, Zayas va encapçalar la reforestació privada més gran de Balears, d'unes 70 hectàrees i més de 60.000 arbres, en la finca familiar de Son Torrella.

A més, entre altres episodis del seu activisme ambiental, va denunciar construccions il·legals i va protestar contra noves carreteres i polígons industrials. En la seva labor periodística, va escriure columnes d'opinió en mitjans locals i internacionals, principalment sobre la lluita ecologista i la necessitat de polítiques per a protegir el medi ambient.

Mariano Reaño, president de Amics de la Terra Mallorca, va dir d'ell en el seu homenatge: «Carlos és un immillorable exemple de com l'activisme pot canviar el món, començant pel tros de terra que es té més pròxim i posant en marxa iniciatives del local al global».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.