Setmanari d'informació local - 138 anys

La crema de residus agrícoles queda prohibida per una nova Llei estatal

La polèmica està servida. Des del departament de gestió de residus del Consell de Mallorca s’ha remès un escrit a l’Ajuntament de Sóller en el que es recorda als responsables municipals que la nova llei estatal de residus (la Ley 7/2022 del 8 de Abril de residuos y suelos contaminados para una economía circular), d’acord amb el seu article 27, prohibeix la crema de podes i de tota casta de residus vegetals generats per l’agricultura o la silvicultura.

L’entrada en vigor d’aquesta normativa, que ara el Consell comunica a l’Ajuntament, estipula que «amb caràcter general, no està permesa la crema de residus vegetals generats en l’entorn agrari o silvícola». En tot cas deixa la porta oberta tan sols en cas de «risc de plagues i sol·licitant sempre les autoritzacions corresponents». Segons es desprèn d’aquesta comunicació, aquesta pràctica tan estesa a la Vall no es podrà seguir efectuant llevat dels casos excepcionals esmentats. En aquests casos, les autoritzacions hauran de ser a títol individual.

La notícia ha agafat per sorpresa als responsables municipals, precisament en un moment en el qual l’àrea de Medi Ambient no té encara un responsable assignat. L’Ajuntament fa anys que està intentant trobar un sistema de regular aquesta pràctica i des de diferents sectors -entre ells la plataforma Sóller per la qualitat de l’aire- s’ha demanat una regulació. En el cas de Sóller les cremes agrícoles provoquen a l’hivern una important acumulació de gasos a causa de la inversió tèrmica la qual cosa repercuteix negativament en la qualitat de l’aire i pot tenir efectes adversos per a la salut de les persones. Ja no farà falta que l’Ajuntament reguli aquest aspecte, ja que la normativa aprovada pel Govern central és de rang superior.

A causa d'aquesta nova situació legal el Consell ha instat el municipi a la «conveniència» de disposar de parcel·les dedicades a acumular residus vegetals i restes de poda per part de particulars. Segons l’escrit remès a l’Ajuntament, al qual ha tingut accés aquest setmanari «aquest espai ha d’estar habilitat i autoritzat per l’autoritat competent».

L’any passat l’Ajuntament va dir que habilitaria un espai a Es Puig amb aquesta finalitat dotat de biotrituradores, un projecte que tot i tenir finançament no s’ha arribat a dur a terme. Però la nova situació obligarà a cercar una solució de més calat i a què aquests residus siguin tractats com mana la Llei.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.