Setmanari d'informació local - 138 anys

Sóller consumeix cada dia un total de 3.900 metres cúbics d’aigua

Tot i encara no estar en prealerta per sequera, des de l’Ajuntament expliquen que adoptaran restriccions del servei de canalització si no plou en la propera setmana

La font natural de la Costera és una de les que suministren aigua a Sóller. | PERE BOTA

Malgrat que la Serra de Tramuntana en general i Sóller en particular no es troben encara en prealerta per sequera, creix la preocupació per la manca d’aigua a causa del dèficit de pluges que arrossega Mallorca des del passat mes de novembre, així com el creixement de demanda en una temporada turística que, al mes de juliol, va tenir una ocupació hotelera del 93% en el conjunt de l’Illa.


Sóller és autosuficient pel que fa als recursos hídrics, però en plena temporada turística la demanda d’aigua per abastir la xarxa pública es dispara fins prop de 4 milions de litres diaris. Segons han explicat fonts d’Aqualia, l’empresa concessionària del servei municipal d’aigües, actualment, el poble consumeix un total 3.900 metres cúbics d’aigua per dia. Per abastir aquest important cabal, la xarxa pública es nodreix de diversos recursos. Així, el pou municipal de ses Fontanelles aporta en aquests moments 2.500 metres cúbics per dia. Segons les mateixes fonts d’Aqualia, a hores d'ara la làmina d’aigua del pou es troba a 25 metres de fondària, d’un total de 60 metres de profunditat i, per tant, es troba aproximadament en un terç per davall del seu nivell màxim. Tot i això, des de l’empresa es recorda que la màxima extracció diària d’aquest pou no pot superar els 3.500 metres cúbics diaris sense posar greument en perill el recurs. Els altres dos recursos que nodreixen la xarxa pública són les aigües procedents de l’ullal de Na Lladonera, propietat del sindicat de Regants i, sobretot, del transvasament de Sa Costera.


Pel que fa a Sa Costera el conveni amb el Govern permet aprofitar 50.000 metres cúbics anuals d’aquesta aigua. S’agafa principalment els mesos d’agost i setembre, quan davallen les fonts. En aquests moments això suposa que Aqualia obté cada dia de Sa Costera uns 1.100 m³ d’aigua. Pel que fa a Na Lladonera, en aquests moments els cabals han baixat molt i el Sindicat sols pot proporcionar cada dia uns 300 metres cúbics a la xarxa pública. Aquest fet, a més de la davallada estacional de la font, ve motivat enguany pel fet que ha finalitzat el període de concessió d’aigua depurada que els regants assolien d’ABAQUA. El sindicat podia utilitzar fins a 1.800 metres cúbics diaris d’aquesta aigua per a regar, que ara no es tenen disponibles per als regants i han de recórrer també a la font.


Aqualia recorda que a Sóller, el consum diari és molt estable i des de fa anys no supera en ple estiu els 4.000 metres cúbics diaris que, en principi queden garantits amb aquests tres recursos. En ple hivern el consum baixa a uns 1.800 metres cúbics diaris. Així i tot, des d’Aqualia recorden la baixa pluviometria d’aquest any per la qual cosa la situació pot canviar en poc temps i fer-se més crítica si no plou. En tot cas afegeixen, a més, que el rendiment de la xarxa hídrica de Sóller el mes passat va ser de 87,16%, el que suposa que s’ha assolit l’objectiu del Pla Hidrològic, que demana un 85% per al 2025.
Pe que fa a possibles restriccions, el regidor de Béns i Serveis, Carlos Darder, ha explicat que «ens trobam en una situació on els pous es troben baix mínims. Si la setmana que ve no plou, haurem de començar a prendre mesures i restriccions. Si no plou, estudiarem baixar la pressió de l’aigua, tancar dutxes de la platja i regular les fonts públiques».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.