Setmanari d'informació local - 138 anys

Els bancs del tsar

La paraula tsar, zar o csar procedeix de l'eslau i equival a la paraula llatina caesar. Aquest títol que rebien els emperadors de Rússia i els sobirans de Bulgària i Sèrvia concedia amples privilegis de govern absolut o quasi absolut a aquell que l'ostentava. La muller del tsar es deia tsarina o tsarevich era com s'anomenava al fill primogènit del tsar. Parlem ara dels Romanov, la dinastia que governà Rússia de 1613 a 1917, una família de boiards moscovites que accediren al tron de l'imperi amb Miquel Fiodorovich (1613-1645) i que fou substituïda per la branca del Holstein-Romanov, de Pere III a Nicolau II, és a dir, de 1762 al 1917. El tal Nicolau II hagué de viure èpoques de tragèdia. Fill i successor d'Alexandre III, reforçà l'aliança amb França i dugué el seu país a la guerra contra el Japó, en la qual Rússia fou totalment derrotada. Això era els anys 1904-1905. Obligat a concedir durant la revolució de 1905 el manifest d'octubre, que prometia la reunió d'un Parlament o Duma d'Estat, traicionà la voluntat dels demòcrates i es negà a fer una monarquia constitucional. El 1915 agafava el comandament suprem de les forces armades i deixava la seva esposa sota la trista influència d'aquell tètric personatge que es deia Rasputin. Immersa en la Gran Guerra europea o Primera Guerra Mundial, Rússia anava perdent vides i batalles. Una insurrecció de soldats i obrers a Petrograd l'obligava a abdicar el març de 1917. Traslladat a Yekaterinburg fou assassinat juntament amb la seva família el 17 de juliol de 1918.

- I tot això què significa? Per què em parles avui de russos?

- Espera que tot té la seva explicació. Resulta que a partir de 1909 la banca russa passava per una fonda crisi. La guerra contra el Japó era una de les causes d'unes finances ruïnoses. Per tal de combatre aquells alarmants resultats econòmics el tsar va permetre que fossin admeses tot un seguit d'obligacions...

- Obligacions?

- Sí. Títols, comunament amortitzables, nominatius o al portador, i amb interès fix, que representa una suma exigible a la persona o entitat que les va emetre. En aquest cas el Govern Imperial de Rússia.

- I això què?

- Pensa un poc. En aquells dies de 1909 ja eren molts els sollerics emigrants que retornaven de França o del Carib amb la fortuna feta. Invertien importants sumes en el projecte del Ferrocarril, la fundació d'un banc propi de Sóller, la companyia del gas i l'electricitat, cases i habitatges, horts i terra dins i fora de la vall... i valors mobiliaris, és a dir, accions i obligacions. Ara tenc sobre la meva taula un document rus que va pertànyer a una família sollerica de llinatge Marquès i que suposà per al seu posseïdor un negoci ruïnós. Llegesc: "Préstec a l'Estat Rús al quatre i mig per cent del 1909 al capital nominal de quatre milions i mig per cent del 1909 al capital nominal de mil quatre cents milions de francs... 67 sèrie dividida en 8115 títols d'una obligació de 187 rublos amb 50 kópecs, això són 500 francs, inscrita en el gran llibre de la deute pública al portador. Les obligacions d'aquest préstec i els seus cupons són exempts per a sempre de tot import rus."

- Caram...

- Sobre el document hi figura el segell de l'imperi rús amb l'àguila bicèfala...

- Parlem ara de perquè fou un mal negoci.

- Els titulars anaren cobrant cupons, del 1 al 18, però en arriar al que tenien el número 18 es trobaren amb una data alarmant. El cupó número 18 era pagable del 2 de juliol de 1918.

- I això què vol dir?

- Que Rússia ja es trobava en plena Revolució soviètica i tots els documents de préstec al derrocat règim tsarista eren paper mullat, sense cap valor en aquells moments. No sé si algun d'aquells inversors va confiar encara en el retorn del tsar. Setanta anys dels soviètics al poder eliminaven tota possibilitat de recobrar aquells diners.

- Mira com la història general afecta les nostres històries petites i particulars...

- Això mateix.

Notícies relacionades

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.