Setmanari d'informació local - 138 anys

El vampirisme neocapitalista

Telefònica acomiadarà prop de cinc mil treballadors i mentre els alts executius i directius es repartiran una tallada de milions d'euros.

Les declaracions per part dels representants de l'executiu espanyol: "Si s'ajusta a la legalitat...." o sigui que cap problema. L'esclavitud també fou legal en el seu temps. Entenc que la llei es troba molt per damunt de l'ètica i la moralitat. Perquè consider una decisió immoral. Quan he escrit per activa i per passiva, que tots els governs de tot el món - podria haver qualcuna excepció, quan la trobi vos ho diré- legislen per afavorir al gran capital sense posar massa emperons, inclusiu els governs que es diuen socialistes; no m'ho trec de la xistera; cada dia hi ha més proves evidents.

Els importa un rave, uns dallonses, als uns i als altres, les tragèdies i drames personals, familiars que creen amb les seves decisions per a seguir acumulant beneficis. Tan sols miren la seva bossa, els  comptes de resultats i si preveuen que puguin minvar, fan les retallades (mossegades, esgarrinxades, xuclades de sang....) de plantilles necessàries i són capaços d'anar-se'n a dormir amb la consciència tranquil·la. Tot i que jo afirm que no en tenen: "Perdoneu, però algú ho havia de dir" vos sona les intervencions d'en Tardà a "Polònia"?.

Cada dia, es percep una estreta de clau. Cada dia pretenen minvar prestacions socials, cada dia els fa més nosa la cultura i l'educació que és allà on normalment retallen i també en la sanitat pública, que hom pensa, a vegades mal pensat i encerta, que el que realment interessa és que fan tot el possible perquè la sanitat privada se'n pugui dur unes bones espipellades a casa (llegiu comptes corrents).

Hi ha CAPS de Mallorca, que no tenen gases, ni pinces, i que manquen del material necessari per a fer les cures. Hi ha hospitals on han racionat l'aigua, inclusiu en malalts que ho tenen establert com a prescripció del metge. Em refereix a Son Espases i no ho dic perquè m'ho hagin contat, si no que ho he vist i comprovat amb els meus propis ulls, ja que hi he tingut un familiar ingressat, al que li havíem de portar aigua, perquè no li arribava. Un familiar trasplantat d'un ronyó al que li havien pautat al manco de litre i mig a dos litres diaris i no li arribaven. No escriuré respecte a que Sóller no disposi d'una ambulància i que hagi d'esperar que arribi de Palma (en casos d'urgència a vegades més de dues hores) perquè em posa d'una mala llet que no és de dir. En tot el que recapta la seguretat social dels ciutadans de Sóller, en podríem tenir una folrada d'or.

Hi ha tantes premudes de clau, que jo no comprenc com encara es té tanta paciència i encara no s'ha desembocat en una vaga general indefinida; una objecció fiscal (no hi ha dret que manegin els nostres doblers amb tant poca vergonya) i una insubmissió civil. Tal volta serà, perquè apliquen la mateixa política que aplicava en Neró: "Panem et circum" o sigui Liga Champions, copa del rei, curses de motos, trofeus de basquet i tot un grapat d'esports massius per a distreure al personal i que no es fixi gaire amb el que realment és important.

Quan escric això, ja haurà passat el partit de la Copa del Rei Barça-Reial Madrid i l'altre dia vent els preparatius em vaig demanar, si pogués quantificar la quantitat de milions d'euros que val tot el que es mourà per desenvolupar aquest esdeveniment que durarà prop de dues hores; ens posaríem les mans al cap.

No dic en absolut que no estigui bé els esdeveniments esportius, i no diria la meva, si no fos, perquè tres quartes parts de la humanitat és pobre i passa fam. Que cents mil de persones en el món viuen amb menys d'un euro diari. Si això no passes, tant se'm fotria; però per desgràcia no és així i entenc que no hi ha cap tipus de voluntat d'acabar amb aquesta situació ja que per a molts és rendible. No fa estona vaig escriure que si es dediqués al pressupost d'un any que s'empra en defensa, en una gran part de països del món; per esmenar les carències i pobresa d'aquests germans nostres "invisibles"; aquesta lacra, de la que tots ens som responsables, s'acabaria i encara sobrarien doblers.

No puc aplaudir ni molt menys un model social que fabrica exclosos i no tan sols en els països que tenen com a nom "del tercer món" a vegades per a suavitzar-ho empren l'eufemisme: "Països emergents"; si no també en els mateixos països que s'anomenen desenvolupats ( en què, no serà en absolut amb els valors solidaris, enteneu?). Existeixen tercers i quarts móns dins dels països del primer món.

Tal volta quan surti aquest article, també haurem pogut viure, jo no en faig compte, el folklore de Setmana Santa, amb tot el que això representa de despesa i de gran negoci. Si Jesús tornés al món, s'esfereiria; el més segur és que el tornessin crucificar si s'atrevís a qüestionar el negoci que fan sobre la seva passió i mort. I aquesta vegada el crucificarien els que s'auto diuen els seus representants. A què té delicte l'assumpte, no creïs?..

I em sembla que m'aniré a preparar el meu palauet d'estiu, per a quan premi la calor; per cert que no es troba a Itàlia, vos ho puc assegurar; ni tampoc té graneretes de vàter de més de tres-cents euros la unitat. Som una mica més espartà.

Esper que hageu gaudit de les empanades, dels rubiols i dels crespells. És bo posar alguna cosa dolça a la vida.

Notícies relacionades

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.