Setmanari d'informació local - 138 anys

Xelo Huertas: «Si les rebaixes de sou no afecten gent externa a Presidència, no entenc per què s'hi va votar en contra»

821

La presidenta del Parlament Balear, Xelo Huertas, ha estat el centre de les crítiques del PSIB i MÉS després d'acusar-la de trencar els 'Acords pel canvi' per haver proposat una rebaixa del sou de Presidència del Parlament i del personal adscrit. En una entrevista a Ona Mediterrània, ha assegurat que no entén perquè s'ha creat tant de rebombori al voltant de la seva proposta, ja que, segons ella, no infringeix els 'Acords pel canvi' si es té en compte que les rebaixes salarials només afecten la Presidència del Parlament i no la resta de la Cambra, per la qual cosa no comprèn que els partits hi hagin votat en contra. Membres del PSIB i MÉS asseguren que dins el document dels 'Acords pel canvi' es diu explícitament que es durà a terme una «reducció salarial dels membres de la Mesa del Parlament i altres mesures d'austeritat que es consensuaran amb la resta de grups polítics de la Cambra». El consens o no de les propostes és el que ha creat tota la polèmica.

S'ha sabut que tan MÉS com PSIB i PP han votat en contra de la rebaixa de sous perquè us acusen d'incomplir els acords pel canvi des del moment en què la proposta no ha estat consensuada pels grups de la Cambra. Què heu de dir al respecte?
No és cert que la meva proposta de rebaixa de sous vagi en contra dels 'Acords pel canvi'. Inicialment vaig fer una proposta que afectava gent que no estava representada a la Mesa i vaig retirar-la perquè entenia que si afectava gent externa a la Mesa, no podia fer-ho sense el consens previ. Però després vaig presentar una nova proposta que únicament afectava la Presidència i el seu personal adscrit; si les rebaixes de sou no afecten gent externa a Presidència, no entenc per què es va votar en contra.

Per quin motiu des de Podem heu optat per ostentar el càrrec de la Presidència del Parlament?

Nosaltres creim en la separació de poders. Pensam que la política s'ha de fer al legislatiu i que després el govern ha de ser qui les executi, però les polítiques s'han de fer des del legislatiu. Per això es va optar per presidir el Parlament.


Hi ha novetats en el nomenament de Francina Armengol com a presidenta del Govern?
En principi Francina Armengol serà la candidata proposada i dilluns i dimarts es farà el ple d'investidura. Suposam que no hi haurà cap problema.

I què ha succeït finalment amb el cotxe oficial?
Doncs que la plaça de xofer s'ha amortitzat i que a partir d'ara el cotxe s'utilitzarà només pels actes oficials; el xofer serà de la plantilla del Parlament.

Aquest parlament té la configuració més plural que mai. És un repte afegit?
El que volem és que hi hagi més debat polític, que és el que hi ha d'haver al Parlament, i menys espectacle. Volem remarcar que per a nosaltres és important que no s'arribi a l'escenificació d'espectacles i intervencions malsonants. A la gent li agrada veure els polítics fent la seva feina com toca i no oferint espectacles.

Francina Armengol serà la primera dona presidenta del Govern Balear. Era això, en l'àmbit polític, la darrera passa que faltava?
Sí, en l'àmbit polític faltava que una dona arribàs a la presidència. Però a mi, el que més m'agradaria seria que això deixàs de ser notícia, que fos natural. En el moment en què no sigui notícia, ens haurem normalitzat.


Laura Camargo, va dir que Podem entrava a les institucions perquè la política sortís al carrer. Fins a quin punt ho dureu a terme?
Obrirem el Parlament a ciutadans i moviments socials; cercarem les eines perquè això sigui factible. Intentarem, sempre dins la legalitat, facilitar que els ciutadans i els moviments participin de la vida política i puguin presentar i defensar les seves propostes. Jo fomentaré que es puguin debatre totes les ILP, venguin d'on venguin perquè la voluntat és de no retallar la llibertat d'expressió a ningú a més de promoure la transparència dins el Parlament.

Vostè ha afirmat públicament que és republicana. És cert que ha retirat el quadre del rei del seu despatx?
Sí, ho som i és cert que l'he retirat del meu despatx privat, però a la resta d'espais no. Som conscient que quan vaig assumir el càrrec vaig fer una promesa i l'he de respectar.

I què farà quan hagi de dur a terme recepcions amb els Reis com a representant del Parlament?
De moment no m'he plantejat res de tot això però sí que vull deixar la institució en un lloc alt i m'he proposat dur a terme una bona representació del Parlament.

Serà vostè generosa amb el repartiment de temps en les intervencions dels diferents grups polítics que hi ha representats a la cambra?
La meva intenció és exercir una presidència justa, equilibrada i equànime per a tots.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.