Setmanari d'informació local - 138 anys

Bauzá: de la patacada electoral a la partida, en 10 dates clau

824
José Ramón Bauzá dijous passat al Parlament de les Illes Balears. | Marc Ferrà

24 de maig del 2015:

L'esquerra obté un resultat històric i tomba el PP de Bauzá

A les eleccions Autonòmiques del 24 de maig el Partit Popular va obtenir un del seu pitjor resultat a les Illes des de l’arribada de la restauració de la democràcia. Perdé la majoria absoluta i dels 35 diputats que tenia només en conserva 20.

La patacada dels populars va ser molt gran. Mentre l'any 2011 el PP aconseguí el 46,68% dels vots en aquests darrers comicis només va aconseguir sumar el 28,51% de vots. Això es tradueix amb la pèrdua de prop de 15 escons a la cambra balear. Les mobilitzacions, la crispació social i les marees verdes és veren traduir finalment a les urnes.

26 de maig:

Primeres dimissions a les files del PP després del 24M

Poques hores després dels resultats electorals, Vicent Serra va presentar la dimissió com a president del PP d'Eivissa pels resultats electorals i pel vot de càstig registrat al Consell, «tot i que tinc la consciència molt tranquil·la, les mans molt netes i la seguretat d'haver fet una bona feina i una bona gestió, tant jo com el meu equip» va manifestar.

Bauzá abandona

José Ramón Bauzá va anunciar a la Junta Directiva del PP balear dos dies després de la patacada electoral que deixava el càrrec i que organitzarà un congrés extraordinari després de l'estiu. L'actual líder del PP no optarà a la reelecció, malgrat que, el dia de les eleccions, després de la derrota, va dir en roda de premsa: «Voy a seguir al frente del Partido Popular. Yo estaré a las duras y a las maduras…». Sembla, però, que la pressió de diversos barons com Gabriel Cañellas perquè partís han pogut amb les intencions inicials de Bauzá.

28 de maig:

El PP balear manté el seu congrés per a després de l'estiu, malgrat que les ordres de Madrid

El PP balear va decidir que celebraria el seu congrés extraordinari al setembre, així ho va reafirmar aquest dia el president del PP de Mallorca, Jeroni Salom, en un comunicat difós per aquest partit.

Salom va recordar que la celebració del congrés després de l'estiu va ser aprovada a la Junta Regional del PP balear a principi de setmana la proposta de José Ramón Bauzá, i «des de llavors el president del partit no s'ha mogut ni un mil·límetre».

Picabaralla entre Gènova i el PP balear per la celebració del congrés regional

Després de l’anunci dels populars de les Illes, el Partit Popular nacional va insistir aquell dia al capvespre que el congrés extraordinari dels populars a les Balears no es podrà celebrar al setembre, com ha aprovat la junta directiva regional, sinó que tindrà lloc, com la resta dels congressos regionals, després de les eleccions generals.

30 de maig:

Els batles del PP demanen el cap de Bauzá

Tres dies després que Bauzá anuncies que vol partir els batles del seu partit li demanaren el seu cap. Un grup de 23 batles populars, que aquell dia es varen trobar per dinar a Felanitx, van reclamar al president que estableixi definitivament la data del congrés extraordinari. Si no ho fa, en demanaran la dimissió immediata.

3 de juny:

Bauzá vol un pacte amb Armengol perquè no governi «l'extrema esquerra»

En moment de crisi interna, l'encara president del Govern en funcions va oferir el 3 de juny un pacte d'estabilitat a la líder del PSIB, Francina Armengol, per tal d'evitar que «l'extrema esquerra» governi les Balears. No obstant això, Bauzá va subratllar que, com a força més votada, «només el PP és capaç de donar estabilitat a l'arxipèlag» i va recordar a Armengol que el PSIB ha patit la seva derrota més gran en uns comicis regionals.

13 de juny:

L'ajuntament de Santanyí serà la institució més gran que presidirà el PP

Aquest va ser el dia que es van constituir els ajuntaments i el Partit Popular va perdre municipis claus com ara Calvià o Inca. Actualment el PP governa a 11 ajuntaments, Santanyí és el municipi més gran on governen.

18 de juny:

Bauzá vol ser senador autonòmic

Bauzá va manifestar al Parlament que té la intenció de presentar-se com a senador autonòmic del Partit Popular. Explicà que quan es convoqui el comitè executiu plantejarà la seva intenció de partir a Madrid i serà el partit qui decideixi. L’encara president de la comunitat en funcions va defensar aquesta decisió argumentant que seguirà defensant els interessos de les Illes des del Senat i que l’únic que pretén és «seguir treballant».

23 de juny:

Prohens i Camps, els nous portaveus del PP al Parlament

El Grup Parlamentari Popular (GPP) va quedar constituït aquest dia, Marga Prohens ha estat nomenada portaveu parlamentària del Grup. El diputat menorquí, Antoni Camps, portaveu adjunt, a l'espera de ser ratificats pel Comitè Executiu. Aquesta decisió no va agradar a una part del partit i va ser un dels detonants perquè l’anomenat com a sector crític demanés la seva immediata dimissió.

24 de juny:

Darreres hores de Bauzá com a president del PP balear

Segons informaven diversos mitjans aquest dimecres, alguns dirigents del Partit Popular com Martí Sansaloni, Biel Company, Mateu Isern o Pere Rotger, van convocar per aquest mateix dijous una trobada en la qual està previst que s’aprovi un document que demana la dimissió de José Ramón Bauzá com a president del PP.

25 de juny:

Rodríguez: «La dimissió de Bauzá s'ha de fer efectiva al més aviat possible»

El president del PP de Palma, José María Rodríguez, va assegurar aquest dijous que la dimissió del president del PP de les Balears, José Ramón Bauzá, «s'ha de fer efectiva al més aviat possible, però en els terminis que siguin millors per al partit». Així ho va dir davant els mitjans de comunicació el popular, que ha incidit que s'ha de veure «quan convé més al partit».

Bauzá respon: «Encara no me n’he anat per responsabilitat»

L’encara president del PP a les Balears, José Ramón Bauzá, va advocar aquest dijous per «trobar la persona més adequada» perquè es produeixi un «trànsit ordenat» i lideri la formació fins a la celebració del pròxim congrés del partit, en què es triaria al futur president del PP balear. Va explicar que «quan trobem la persona per fer el trànsit serà quan jo faci un pas a un costat i cedeixi la presidència».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.