Setmanari d'informació local - 138 anys

Armengol: «En el primer Consell de Govern derogarem la Llei de Símbols i el TIL»

835

Avui dilluns s'ha celebrat al Parlament balear el debat d'investidura de la IX Legislatura. La candidata del PSIB a la presidència del Govern, Francina Armengol, ha anunciat les primeres mesures que prendrà l'executiu en el primer Consell de Govern. Entre d'altres, la socialista ha volgut destacar la derogació immediata del Tractament Integrat de Llengües, així com de la Llei de Símbols.

Una altra de les mesures urgents serà implantar una moratòria d'instal·lació de grans superfícies, per tal de protegir i impulsar el petit i mitjà comerç de les Balears. Un altre dels punts que ha destacat Armengol és l'aplicació d'un impost turístic, la finalitat del qual és «la reinversió en el sector i ajudar un país a ser més sostenible no és una reivindicació, sinó una obligació».

Pel que fa a mesures socials, Francina Armengol ha parlat de la implementació «d'una renda bàsica progressiva per a totes les persones independentment que tinguin feina o no» i «el retorn de les 20.000 targetes sanitàries que seran el primer per una millor sanitat pública, universal i de qualitat». La socialista, com a presidenta del nou executiu autonòmic, també ha volgut esmentar el pla contra els desnonaments coordinat amb totes les institucions.

A més ha advocat perquè el Parlament deixi de «ser una simple caixa de ressonància d'autobombo del Govern» i que tingui per «objectiu que el control de l'Executiu el facin els grups de l'oposició». També ha dit que «aquest Parlament ha de ser el centre de la vida política, la casa de tots on la ciutadania tingui el seu espai a través d'iniciatives populars».

En termes ambientals i de territori Armengol ha parlat de «posar unes noves bases» per afrontar els reptes que el nou executiu té d'ara endavant: «medi ambient, el repte energètic, el paisatge, el canvi climàtic, la gestió de l'aigua, el nostre entorn natural, entre altres aspectes, que demanen una feina transversal i a llarg termini». La socialista s'ha volgut comprometre a «deixar unes Illes Balears més sostenibles de les que hem trobat». També ha reiterat el seu compromís en impedir qualsevol tipus de prospeccions petrolíferes en aigües de les Balears.

Armengol també ha explicat el seu compromís a crear una conselleria de Transparència i Participació i ha convidat els ciutadans «a què l'utilitzin perquè sigui l'altaveu dels seus anhels i les seves ambicions». Així mateix ha explicat que es recuperaran òrgans de participació «tan importants com el Consell Econòmic i social i el Consell de la Joventut» i aconseguir «el consens per nomenar el Síndic de Greuges».

Pel que fa a la ràdio i televisió publiques, IB3, ha explicat que n'impulsaran una «reconversió profunda» i ha manifestat que «els ciutadans tenen dret a una informació veraç, plural i objectiva» i hi ha afegit que «els mitjans públics han de complir la seva funció de servei públic i contribuir a la cohesió territorial de la comunitat i la normalització de la llengua catalana». Per vetllar per aquests drets dels ciutadans, ha assegurat que el nou govern crearà el Consell Audiovisual de les Illes Balears.

Aquest dimarts dia 30, a partir de les 11 h es reprendrà la sessió. En aquesta segona part del Debat d'Investidura els diferents grups tindran dret a intervenir durant un màxim de trenta minuts. Armengol podrà fer ús de la paraula tantes vegades com ho consideri precís. Una vegada acabat el debat es procedirà a la votació que designarà Francina Armengol presidenta.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.