Setmanari d'informació local - 138 anys

El català, fins a un 26% manco usat per l'equip d'Isern que pel de Calvo

868

L'ús del català ha descendit dins l'Ajuntament de Palma. Almenys això és el que es desprèn d'un estudi comparatiu de l'ús de la llengua al consistori entre els darrers mesos de legislatura d'Aina Calvo i els darrers mesos en què Mateu Isern va ser batle. Tant és així que l'ús del català en els decrets emesos per Cort ha descendit un 26,3 per cent en època del PP. Les dades s'han extret dels informes elaborats pel Servei d'Assessorament Lingüístic de l'Ajuntament de Palma.

Així doncs, l'ús del català a les propostes al Ple i la Junta de govern ha davallat un 5,1 per cent durant els darrers mesos en què Isern ha gestionat el consistori en relació amb els mesos finals del mandat de Calvo. El mateix succeeix amb l'ús del català als documents que passen pel registre de sortida: el PP n'ha possibilitat una caiguda del 21,2 per cent. La davallada més espectacular ha estat la corresponent a l'ús del català als decrets: fins a un 26,3 per cent de més poca utilització del català entre la major part del darrer tram de legislatura. Finalment, l'índex de normalitat lingüística del període estudiat de Mateu Isern se situa un 6,8 per cent per sota del d'Aina Calvo.

Per àrees, la d'Economia, Hisenda i Innovació és la que més poc ha utilitzat el català. A les propostes al Ple i la Junta de govern, el descens ha estat del 16,4 per cent. En els documents que passen pel registre de sortida, fins a un 53,7 per cent menys eren en català. Pel que fa a l'ús del català als decrets, ha caigut fins al 60,1 per cent dins aquesta àrea. Una altra davallada molt forta ha estat la que ha registrat l'àrea de Turisme i Coordinació Municipal, on el nombre de documents en català que passen pel registre de sortida ha estat fins a un 79,5 per cent inferior.

Les escasses pujades en l'ús del català que s'han registrat al període corresponent a Isern han estat molt minses. Per exemple, l'ús que es fa del català al registre de sortida de documents ha augmentat a la Batlia i a l'Àrea de Comerç, Treball, Joventut i Participació un 3,9 per cent i un 17,2 per cent, respectivament. D'altra banda, l'índex de normalitat lingüística pel que fa a la Batlia, s'ha incrementat un 2,7 per cent.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.