Setmanari d'informació local - 138 anys

Emoció i reivindicació per commemorar la capitulació del Regne de Mallorca

Acte emotiu, participat i reivindicatiu aquest dissabte a Ses Voltes de Palma, per commemorar la capitulació del Regne de Mallorca i per celebrar tres cents anys de resistència del poble mallorquí

935

Aquest dissabte 11 de juliol de 2015, s'han complit 300 anys del lliurament de les claus de Palma al comandant militar de l'exèrcit filipista. Va ser, formalment, el darrer acte d'una guerra que alterà radicalment la història de Mallorca i del conjunt de la Nació Catalana.

Era un dels actes centrals del Tricentenari 1715 – 2015 i va resultar brillant i dinàmic. Obriren l'acte Llorenç Carrió en nom de l'Ajuntament de Palma i Miquel Ensenyat, president del Consell de Mallorca, en el que va ser, gairebé, el primer esment d'una institució pública d'un Tricentenari que ja ha promogut més d'un centenar d'actes.

A continuació es va fer una lectura dramatitzada d'alguns passatges històrics de la novel·la 'La darrera canonada' de Pere Morey.

Mateu Mates, 'Xurí', i Maribel Servera despertaren l'entusiasme del públic amb dues sessions de glosada en que es parlà de Felip Vè, però també es demanà als actuals governants que escoltin la comunitat educativa i aturin la LOMQE.

Bartomeu Mestre, Balutxo, Biel Majoral, Biel Torres, Delfí Mulet i Maria Rosselló interpretaren algunes cançons relacionades amb la Guerra de Successió que conclogueren amb 'Jo som català' de Pere Capellà.

Hi hagué xeremiada i Jaume Mateu, president de l'OCB, i Cristòfol Soler, president de l'Assemblea Sobiranista de Mallorca, clogueren la primera part de l'acte amb la lectura del manifest. Un text que no només apel·là a la recuperació d'uns «fets històrics que encara marquen el nostre present», sinó que parlaren del present, amb interpel·lacions directes a Francina Armengol, presidenta del Govern i amb «projecció de futur que ha de venir marcat pel dret a decidir».

La segona part de l'acte va tenir un contingut bàsicament musical, dos dels conjunts més compromesos del nostre panorama musical, Al-Mayurqa i Taverners, delectaren el públic amb les seves cançons de lluita.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.