Setmanari d'informació local - 138 anys

MÉS presenta 29 esmenes als Pressupostos Generals de l’Estat

La formació assegura que aquestes esmenes suposarien l’increment de 180 milions d’euros per superar uns pressupostos «injustos i insuficients»

1136

MÉS per Mallorca i MÉS per Menorca han presentat aquest divendres 29 esmenes al projecte de Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) amb l’objectiu de «seguir reclamant inversions pressupostades però no executades, algunes des de 2009, i, a més, d’exigir al Govern central inversions que compensin el fet insular i que facin sortir les Balears de la cua d’inversió estatal, d’acord amb les obligacions establertes a l’EAIB (articles 3, 120.2 i Disposició addicional sisena)».

MÉS proposa esmenes reclamant inversions estatutàries ja previstes com la del Conveni de la Platja de Palma, el Conveni Ferroviari i el Conveni per al drenatge de l’autopista d’Eivissa. Altres esmenes se situen en el capítol d’inversions estatutàries que «s’haurien de fer mentre no s’aprova la modificació del Règim Especial de les Illes Balears», entre elles el Pla d’inversió Balears 100% renovables, la creació d’un Pol d’excel·lència nàutic-marítim, l’adequació de la dessaladora de Menorca a una gestió insular de l’aigua i la instal·lació d’un col·lector d’aigües residuals de Palma.

Entre les 29 esmenes presentades per MÉS hi ha també les que «parteixen de la necessitat de mantenir i preservar el patrimoni i protegir la costa». D’aquesta manera les formacions de Mallorca i Menorca reclamen via esmena al PGE la rehabilitació del Teatre d’Inca, del Castell de Bellver, de la Torre de ses Puntes Manacor i del Museu Manacor. I a Menorca la rehabilitació de Can Saura, del Teatre del Born i la promoció de la candidatura UNESCO Menorca Talaiòtica. Al mateix temps demanen una inversió pel patrimoni de Costes i per a la conservació dels torrents.

Finalment, MÉS per Mallorca i MÉS per Menorca reclamen «noves inversions a l’Estat en transport per compensar efectivament la insularitat, com la tarifa plana universal, l’aplicació de la bonificació marítima i l’obligació de servei públic entre Menorca i Barcelona».

A més d’aquestes 29 esmenes, MÉS per Mallorca i MÉS per Menorca proposen una modificació a l’articulat de la Llei 27/2013, de sostenibilitat i racionalització de l’Administració Local. Aquesta Llei preveu que a partir de l’1 de gener de 2016 les Comunitats autònomes hauran d’assumir la titularitat de les competències municipals relatives a la prestació dels serveis socials i de promoció i reinserció social. Sense un finançament suficient, asseguren, i amb «el llast de l’impagament de les inversions estatutàries, la nostra Comunitat no té capacitat per assumir aquesta transferència i es proposa prorrogar la data d’entrada en vigor d’aquesta previsió legal però inassumible».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.