Setmanari d'informació local - 138 anys

L'esquerra independentista també commemora el Tricentenari: «300 anys d’ocupació 300 anys de resistència»

1166

«300 anys d’ocupació 300 anys de resistència» és el lema de la campanya que desenvolupa el conjunt de l’esquerra independentista dels Països Catalans per «commemorar la derrota del poble català en la Guerra de Successió (1701-1715) i fer memòria de les conseqüències polítiques d’aquest conflicte que s’arrosseguen fins d'avui».

La campanya s’inicià amb la celebració dels 300 anys de la batalla d’Almansa, el 2007 i s'acabarà enguany, «quan fa 300 anys que les tropes de Felip V venceren els darrers focus de resistència a Mallorca». Àlvar Hervalejo, un dels coordinadors de la campanya explica que: «La derrota en la guerra de Successió no només implicà un canvi de monarca, sinó que va suposar la imposició d’un nou model organitzatiu que eliminà el subjecte polític català».

Hervalejo explica també que per tal de commemorar aquests 300 anys, «durem a terme diversos actes, tant per homenejar l’heroica resistència de les catalanes en la Guerra de Successió, com per seguir amb la lluita per la defensa de la cultura i l’autogovern del poble català».

El membre de l'EIM, explica que la campanya consistirà en «l'edició de material, un quadernet explicatiu de la campanya, cartelleria, camisetes... També es farà un concert i es preparen mobilitzacions similars a les que s'han fet a altres llocs del Països Catalans».

El text del manifest de la campanya diu:

«Mallorca: 300 anys d'ocupació, 300 anys de resistència

L’11 de juliol de 1715, tropes franceses i castellanes entraven dins Ciutat. El Regne de Mallorca es rendia a l’exèrcit borbònic comandat pel Marquès d’Aspheld. Finalitzava així el període de derrotes pels exèrcits austriacistes que havia començat amb la batalla d’Almansa el 1707. S’obrien tres segles d’agressions constants pels Països Catalans.

Aquest 2015 representa pel poble de Mallorca 300 anys d’ocupació i de resistència. Resistència davant la presència de cossos armats estrangers, davant la supressió de les institucions pròpies i davant lleis contra la nostra llengua. Resistència, en definitiva, contra un colonialisme cultural que cerca eliminar la nostra identitat i catalanitat.

És per això que l’Esquerra Independentista hem volgut continuar a Mallorca amb la campanya “300 anys d’ocupació, 300 anys de resistència”. Al segle XXI l’ocupació de la nostra terra continua. També, però, continua la voluntat d’enfrontar-s’hi. Tan important és recordar el que han suposat aquests tres segles com és lluitar per trencar amb la imposició espanyola. Exigim la retirada de les forces d’ocupació espanyoles: policia, exèrcit i guàrdia civil. Exigim el dret a l’autodeterminació per construir uns Països Catalans lliures de qualsevol opressió social, nacional o patriarcal.

Amb la campanya “300 anys d’ocupació, 300 anys de resistència” fem una crida al poble de Mallorca i als seus moviments populars i socials a viure aquest tricentenari des del record, però també des de l’esperança. Recuperem l’orgull de la resistència, alcem-nos amb la il·lusió de la victòria.

300 anys ocupades, 300 anys resistint.

Visca la Terra!»

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.