Setmanari d'informació local - 138 anys

El sector turístic debat sobre un nou model sostenible

1473
El Cercle Mallorquí de Negocis i l'Institut Ignasi Villalonga d’Economia i Empresa varen presentar el dijous 28 de gener, l'estudi El Turisme a l'Euram; la Xarxa de Costa. | CMN

El turisme a debat. El Cercle Mallorquí de Negocis i l'Institut Ignasi Villalonga d’Economia i Empresa varen presentar el dijous 28 de gener a la sala de S’Aljub Es Baluard de Palma, l'estudi El Turisme a l'Euram; la Xarxa de Costa.

Aquest estudi s'emmarcava dins un acte que apuntà al valor afegit com a factor d'èxit per al turisme de l'Euroregió de l'Arc Mediterrani, bàsicament conformat pels territoris amb uns vincles històrics, culturals i de mentalitat empresarial, com són el Principat de Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears. A l'esdeveniment hi assistiren una vuitantena de persones, entre les quals s'hi trobaven nombrosos empresaris, polítics i d'altres representants de la societat civil.

El president del Cercle Mallorquí de Negocis, Bartomeu Rosselló obrí l’acte  amb un discurs al qual va deixar clar que les Illes no poden sobreviure ni amb l'actual sistema de finançament autonòmic, ni sense el control de les decisions que condicionen la nostra economia. «Ens trobem en un moment històric i decisiu. Es necessita una evolució de la base econòmica aprofitant els recursos generats pel monocultiu turístic», va assegurar.      

Per part seva, el director general de pressupostos del Govern Balear, Joan Carrió, manifestà la intenció de l'executiu de capgirar el dèficit fiscal illenc i afegí que s'estan intensificant els contactes amb els altres territoris de l'Euram, també aportadors nets a la caixa de l'Estat, per avançar en aquest sentit.

Al seu torn, Pau Caparrós, director de la Càtedra Ignasi Villalonga, defensà que és més necessari que mai un espai de cooperació com l'Euram «per avançar en els interessos econòmics comuns entre les Illes Balears, el País Valencià i Catalunya». Per a Caparrós, el sector turístic «n'és clau pel pes que té en l'economia dels tres territoris, però no n'és l'únic, i afegí que en la lluita per materialitzar el projecte del corredor mediterrani, l'Euram té un paper cabdal».

Ja a la taula rodona, Lluís Català, consultor principal de l'estudi, el va presentar a tots els assistents. El treball plasma que l'Euram és el corredor turístic més important d'Europa, en detalla els punts comuns entre tots els seus territoris i remarca com a aspectes específics de les Illes, entre d'altres, una major necessitat de conservar el paisatge i un major control de les connexions aèries.

Antoni Riera, catedràtic d'Economia Aplicada a la UIB, va defensà que les Illes Balears «estan obligades a créixer d'una altra manera si volen mantenir els nivells de benestar que varen conquerir en el passat gràcies al desenvolupament del turisme». Riera creu que la prioritat de la política turística hauria de ser transitar «cap a un nou equilibri que demana canvis en els patrons d’acumulació, assignació, aprofitament i distribució que han forjat la senda de creixement de les Balears»..

A l’acte també hi participà Roc Gregori, membre de la Fundació Visit Benidorm, qui explicà les claus de l'èxit en termes econòmics del model turístic d’aquesta destinació turística.  Per altra banda, l'aprofundiment en matèria de transports de passatgers l'aportà Ramon Ferrer, expert en transport aeri i membre de la Comissió Executiva del CMN. Ferrer remarcà com un factor clau en la desestacionalització el control dels aeroports illencs. Per a l'expert en transport aeri, «aquesta és la manera de tenir més capacitat de decisió en les connexions aèries i les freqüències de vols».       

El Vicepresident i Conseller d'Innovació, Recerca i Turisme del Govern de les Illes Balears, Gabriel Barceló va cloure l'acte amb una crida a «repensar» el sector turístic, perquè s'abandoni la saturació que suposa el sol i platja. Barceló emplaçà tots els agents implicats en aquest sector econòmic «a treballar per millorar i diversificar l'oferta turística». 

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.