Setmanari d'informació local - 138 anys

Un regidor d'Oriola revoluciona les xarxes amb una defensa brillant del valencià en una comarca castellanoparlant

4512

El regidor de Cambiemos Orihuela Karlos Bernabé ha revolucionat les xarxes socials amb la seva intervenció al ple del 30 de juny de l'Ajuntament d'Oriola. 

En un gest sense precedents en 40 anys de democràcia, Bernabé va pronunciar una part del seu discurs en català. Ho va fer per mostrar el seu rebuig a una moció del PP sobre una presumpta imposició del valencià.

En un discurs emotiu però molt raonat, Bernabé condemna les «vertaderes imposicions lingüístiques» derivades de les retallades del PP, que han obligat molts joves a emigrar i a no poder viure en la llengua dels seus «pares i padrins». El regidor presumeix de la seva condició d'espanyol i de la llengua del seu paisà, el poeta Miguel Hernández, però, a la vegada, assegura: «Sabent valencià puc gaudir d'Ovidi Montllor, puc emocionar-me amb Raimon i puc llegir Joan Fuster, que també són meus. I això és el que no vull robar als meus fills». 

Oriola, un territori principalment castellanoparlant

Oriola o Orihuela (en castellà) és una ciutat de 80.000 habitants del sud d'Alacant que està a 20 quilòmetres de Múrcia i a 220 de València. 

La repoblació feta pel polèmic borbonista cardenal Belluga amb colons murcians va posar fi a la parla catalana que, fins aleshores, s'hi conservava; com ho demostra que fins al 1702 el capítol catedralici escriu la seva documentació en valencià i castellà; el consell municipal adopta el castellà com a llengua oficial el 1707.

No obstant això, el valencià es conserva a Barba-roja, una pedania del terme municipal d'Oriola, que l'ha conservat per la seva situació geogràfica.

La ciutat està governada pel PP, amb el suport implícit de Ciutadans, malgrat els nombrosos escàndols de corrupció. Cambiemos Orihuela té dos regidors.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.