Setmanari d'informació local - 138 anys

Gairebé 300.000 persones viuen en risc de pobresa i/o exclusió social

Les xifres rècords de turisme no contraresten les fortes desigualtats

5394

Amb motiu del Dia Internacional per a l’Eradicació de la Pobresa, que se celebra el dia 17 d’octubre, la Xarxa per a la Inclusió Social EAPN-Illes Balears posa de manifest que a les Illes Balears segons indicador AROPE, el 26’3% de la població, gairebé 300 mil persones viuen en risc de pobresa i/o exclusió social.

«Així doncs, tot i la bona marxa del turisme, que és el sector productiu més important de les nostres illes, el creixement econòmic no està solucionant els greus problemes de pobresa que pateixen les Illes Balears. Així mateix, cal destacar que a l’arxipèlag el 10’4% de la població, quasi 115.000 persones viuen en situació de pobresa extrema, és a dir, sobreviuen amb menys de 332€. al mes, xifra que evidencia que aquests suposats «brots verds» de la economia no arriben a tots els grups de la població. En aquest sentit, cal destacar que Balears té la tercera taxa més alta de pobresa extrema, després d’Andalusia i Canàries. S’ha de recordar que els pobres són els primers en pagar les conseqüències de la crisi però, alhora, són els darrers als quals arriba els beneficis del creixement econòmic. D’altra banda, l’Informe de l’Estat de la Pobresa de l’EAPN posa en relleu que el 7’7% de la població, quasi 85.000 persones de l’arxipèlag viuen en situació de Privació Material Severa. En relació amb aquest indicador, gairebé 41.000 persones no poden menjar almenys dos cops a la setmana carn o peix; 444.000 no tenen capacitat per afrontar les despeses imprevistes, més de 230.000 persones tenen retards en el pagament de les seves hipoteques o lloguers i més de 81.000 persones no poden mantenir el seu habitatge amb una temperatura adequada»

La Xarxa per a la Inclusió Social. EAPN-Illes Balears també fa palès que «el 8’4% de la població menor de 60 anys resident a les Balears viu en llars amb baixa intensitat de treball, el que suposa més de 74.000 persones. Dada que sembla encoratjadora si la comparem amb la resta de l’Estat Espanyol, però que ens condueix a afirmar que actualment tenir una feina no vol dir sortir de la pobresa, donat que l’ocupació laboral que s’està generant en aquestes moments és de pitjor qualitat que abans de la crisi. No en va, avui en dia s’ha generalitzat la categoria laboral de “els treballadors pobres», que defineix a totes aquelles persones que disposen d’un treball precari, temporal i insegur. Per tant, «es constata un augment de la desigualtat social entre rics i pobres a la nostra societat.

Pel que fa a l’Estat espanyol, les dades no són més encoratjadores. L’Informe de l’Estat de la Pobresa de l’EAPN assenyala que 13’5 milions de persones viuen en risc de pobresa i/o exclusió social, de les quals més de 3.500.000 persones pateixen pobresa extrema En quant a la pobresa infantil a l’Estat espanyol, les dades de l’informe són alarmants: més d’un de cada tres nins i nines passen misèria. Cal destacar en relació amb aquest punt, la difícil situació que les famílies monoparentals amb un o més nins dependents. Actualment, més de la meitat de les persones que viuen en llars monoparentals estan en risc de pobresa i/o exclusió social»

Aquest és el retrat de les fortes desigualtats econòmiques i socials de les quals es fan ressò des d'EAPN-Illes Balears.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.