Setmanari d'informació local - 138 anys

Els problemes de les Balears i Catalunya amb el fus horari

5658
Fusos horaris establerts el 31 de maig de 1999.

El Parlament balear aprova aquest dimarts una declaració institucional per demanar al Govern espanyol que les Illes puguin mantenir l'horari d'estiu tot l'any, tot apel·lant «al sentit comú». L'objectiu és que els habitants gaudeixin de més hores de Sol, amb els beneficis que això suposa per a la qualitat de vida, l'economia i el medi ambient.

La proposta fa referència als problemes d'insomni o depressió que s'alleujarien amb el nou horari, i també als beneficis pel que fa al petit comerç i a la desestacionalització turística.

La declaració compta amb el suport de tots els grups polítics, però la presenten els ecosobiranistes de Més per Menorca. De fet, ja fa un any, la plataforma 'Illes amb claror' va donar el sus a una campanya que ha aconseguit 7.000 signatures a la plataforma Change.org i més de 8.000 seguidors a Facebook.

Segons la seva descripció, són els representants d'un «moviment social» que cerca «el benestar de tota la societat balear». 

Les Balears i el Principat, a l'est de Greenwich 

Les Balears i el Principat de Catalunya ?i també una part del País Valencià i Aragó? es troben a l'est del meridià de Greenwich, i 2 hores al davant de l'hora solar, mentre que Anglaterra només va una hora davantada. França també pateix la nostra anomalia, però s'ha de remarcar que la major part del món no té diferències tan acusades respecte del temps solar vertader i els rellotges.

Dins l'Estat, les Illes són el primer territori on es pon el Sol, mentre que a Galícia ho fa 50 minuts més tard. 

Tot plegat, i sumat a les llarguíssimes jornades laborals ?potser el problema principal?, fa que el ritme de vida dels balears i principatins s'allunyi molt del cicle de llum natural.

En el següent mapa es pot observar com el meridià de Greenwich o 'meridià 0' ?que evidentment també és una convenció? separa l'Estat espanyol en dues meitats.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.