Setmanari d'informació local - 138 anys

Guàrdies Civils justifiquen que el seu Cap digués que «hostias y un golpe lo hemos dado todos»

5890

La delegació balear de l'associació d'Independents de la Guàrdia Civil (IGC) ha defensat aquest dissabte el coronel Jaume Barceló, Cap de Comandància a les Balears, objecte de polèmica per uns enregistraments en els quals se li escolta dir que «hòsties i un cop ho hem donat tots».

Així s'ha expressat l'entitat en un comunicat en el qual considera que amb aquests enregistraments «no pot tenir-se per provada de la literalitat de les mateixes que estigués justificant una acció il·lícita», especialment «si no es coneix el context».

En aquest sentit, l'associació ha recordat que en àmbits col·loquials «no és d'estranyar que s'exagerin els esdeveniments relatats». Així, IGC ha qualificat aquestes expressions de «desencertades» però diu que «semblen més pròpies d'un relat de batalletes professionals» referides a «situacions que han exigit la utilització de la força per reduir als qui es resisteixen en la detenció o per protegir la integritat física de tercers davant una amenaça».
«No són pràctiques habituals en la Guàrdia Civil ni les tortures, ni tan sols els maltractaments, ni les vexacions o insults a detinguts o delinqüents en enfrontaments», ha assegurat l'entitat, que ha recordat que «el codi penal és molt sever, igual que el règim disciplinari de cos» amb aquests supòsits.

«Els guàrdies civils de sentit comú sentim bastant menyspreu a qualsevol pràctica delictiva o abusiva que generi fins i tot violència moral», ha indicat l'associació professional de guàrdies civils, que ha afegit que «se'ns alliçona i instrueix constantment» sobre «l'escrupolós respecte als drets fonamentals de la persona».

Així mateix, l'entitat ha qualificat de «xocant» que es reactivi ara «una suposada manifestació de fa cinc anys» ja que «a ningú se li escapa el fet que el coronel en cap, per ser promogut a l'ocupació de general, ha de comptar amb el vistiplau del Ministeri d'Interior i l'aprovació per part del Secretari d'Estat de Seguretat a proposta del Director General del Cos», cosa que un incident d'aquest tipus podria impedir.

Finalment, l'associació professional de guàrdies civils ha volgut «perseverar en la confiança de la ciutadania» que en la institució «es repudia la violència» i que la professió és «d'alt risc» per haver «d'enfrontar-se a delinqüents que es resisteixen, fins i tot armats», en forcejaments en els quals ambdues parts «poden resultar lesionades».
Així, han confiat que tot aquest assumpte «no suposi una forma de desprestigi a la Guàrdia Civil».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.