Setmanari d'informació local - 138 anys

PSM: «La llavor que germina»

5934
Festa PSM 40 anys.

El febrer de 1976, la democràcia només era un somni, el català continuava restringit a usos domèstics i familiars, no existia el divorci, el paper de la dona continuava essent subsidiari, l’adulteri era castigat amb penes de presó, la cultura era bandejada i banalitzada, macroprojectes urbanitzadors amenaçaven els indrets més emblemàtics, el servei militar era obligatori i una base militar americana coronava la muntanya més alta d’un país massa petit...

Feia tres mesos que el dictador feixista Francisco Franco havia mort i un grup de joves mallorquinistes d'esquerres posaven en marxa allò que acabaria esdevenint el PSM.

Començava un llarg camí de 40 anys de feina, feina i feina, de compromís de moltes persones, de molts de sacrificis personals per fer possible el somni d'una Mallorca més justa socialment, més rica culturalment i més equilibrada territorialment.

Les tres potes del PSM

El PSM sempre ha explicat que ha assentat la seva estratègia sobre tres potes ben clares: el nacionalisme, l'ecologisme i el progressisme. Aquests tres eixos han estat els que han fet germinar la llavor del PSM durant els quaranta anys de la seva història. Seguint aquestes idees ha governat i ha fet oposició.

Ha estat als ajuntaments, al Consell de Mallorca, al Parlament, al Govern i al Senat. També al carrer, sempre que ha estat necessari.

El compromís amb la llengua i cultura catalanes ha estat una de les principals guies del PSM durant tota la seva trajectòria. La defensa del Medi Ambient també ha estat una constant en les lluites que ha portat a terme el PSM. Les batalles de sa Dragonera, es Trenc, Cabrera, Cala Mondragó, la Llei d'Espais Naturals, la moratòria d'urbanitzacions o contra la construcció de les autopistes s'han guanyat gràcies a la mobilització ciutadana amb una important participació del PSM a les institucions i sobre el terreny.

Igualment, el PSM ha reivindicat al llarg de la seva història els valors i les pràctiques dels drets civils i de la justícia social. Durant dècades, el partit ha representat una esquerra mallorquina, arrelada al país i conscient de la necessitat d'una societat cohesionada. Ha estat un partit fet per persones i per a les persones. Per fer una política pensant en cada un dels ciutadans i ciutadanes més enllà dels números i les estadístiques. Tot plegat per caminar cap a una Mallorca més justa.

«El PSM és l'instrument més útil de tots els disponibles per fer possible el meu projecte de país» Aquestes són les paraules amb què Damià Pons expressa amb passió la vigència del projecte del PSM.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.